Тема:Червона книга України. Рослини і тварини занесені до червоної книги.

Червона книга України — анотований та ілюстрований перелік рідкісних видів та видів, що перебувають під загрозою зникнення на території України, тому охороняються; основний документ, у якому узагальнено матеріали про сучасний стан рідкісних і таких, що перебувають під загрозою зникнення, видів тварин і рослин, на підставі якого розробляють наукові та практичні заходи, спрямовані на їх охорону, відтворення і раціональне використання.

«Червоні сторінки» просять: зупинись, почитай мене — і ти дізнаєшся, скільки вимирає птахів, комах, рослинок. У цьому винні люди. Це трагізм, засторога, прохання про допомогу планеті у відновленні живих істот. Щоб уникнути цього, ідучи до лісу, не шкодьте, добре роззирайтеся навколо, щоб не наступити на маленьку мурашку, не розчавити жука-бронзівку, не зламати гілку. Нам потрібно постійно пам'ятати про поведінку в лісі, на майданчику, в місті, в селі. Нас завжди оточують «молодші брати», які не можуть себе захистити.

А чи відомо вам, що у цій книзі є різні сторінки: «чорні», «білі», «жовті», «зелені».

На «чорних» сторінках записано назви рослин і тварин, які вже зникли і яких ми ніколи не побачимо.

«Білі» сторінки відведено для тих, яких завжди було мало.

На «жовтих» сторінках названо ті види, які швидко зменшуються.

 Люди допомагають відновити втрачені види. Тому в Червоній книзі є й «зелені» сторінки. Тут записано назви рослин і тварин, чисельність яких збільшилась.

https://www.youtube.com/watch?v=iKqPz4qGYtY

Домашне завдання:

1. Що таке Червона книга України?

2. Чи потрібно охороняти тварин?

3. Для чого назви деяких тварин поміщають до Червоної книги?

4. Чи потрібно охороняти рослини?