Сучасні операційні системи

Багатозадачні системи (починаючи з Windows 95) забезпечують одночасне виконання кількох програм.

Операційні системи, які дають змогу одночасно працювати на одному комп’ютері багатьом користувачам називаються багатокористувацькими. Такими операційними системами є UNIX,  та починаючи з Windows NТ.

До основних функцій операційних систем можна віднести такі:

1. Запуск програм, контроль за їх виконанням та завершенням. Для запуску програми потрібно розмістити її в оперативній пам’яті та настроїти процесор на першу команду цієї програми, після чого потрібно контролювати процес її виконання. Після закінчення програми необхідно звільнити пам'ять та інші ресурси, які вона використовувала.

2. Планування процесів. На одній машині може виконуватися декілька програм. У такому разі вони повинні розподіляти між собою процесорний час, тобто процесор повинен постійно переходити від виконання однієї мови програм до іншої. Виділення процесорного часу здійснюється відповідно до рівня пріоритету (першочерговості) програми.

3. Контроль за доступом до ресурсів комп’ютера. Програми не повинні заважати одна одній; зокрема дві програми не можуть мати одночасний доступ до певних апаратних ресурсів комп’ютера, файлів тощо.

4. Підтримка файлової системи, тобто забезпечення певної організації зберігання файлів на дисках та виконання базових операцій з файлами (створення, копіювання, переміщення, вилучення і таке інше)

5. Керування зовнішніми пристроями. Операційна система повинна забезпечувати взаємодію із зовнішніми пристроями.

6. Забезпечення взаємодії з користувачем. Операційна система повинна підтримувати діалог із користувачем6 сприймати від нього певні команди і відповідати на них. Сукупність засобів, які забезпечують таку взаємодію, називається інтерфейсом користувача.

Інтерфейси користувача можна розділити на два типи: інтерфейс командного рядка і графічний інтерфейс.

Сприймання і обробка команд забезпечуються складовою частиною операційної системи, яка називається командним процесором.