Загальні відомості про комп’ютерні мережі

Для передавання від одного комп’ютера до іншого різноманітної інформації, в тому числі програм і даних, використовуються комп’ютерні мережіОбмін інформацією в мережах здійснюється на основі мережевних протоколів. Мережевий протокол являє собою сукупність правил, які дозволяють комп’ютерам, що підключені до мережі, «розуміти» один одного та обмінюватися між собою даними.

Існуючі комп’ютерні мережі можна поділити на два класи: локалні та глобальні.

Локальна мережа використовується для передавання даних на невеликі відстані, наприклад в межах однієї кімнати, однієї будови чи одного підприємства.

Головний комп’ютер у мережі називається севером. За його допомогою здійснюється управління мережею чи її ділянкою.

Глобальними називаються мережі, які об'єднують комп’ютери, розміщені на великій території. Здебільшого глобальні мережі є об’єднанням багатьох локальних мереж.

Комп’ютери зв'язуються між собою за допомогою спеціальної апаратури, куди входить мережевий адаптер. Мережевий адаптер – це пристрій, який забезпнчує під’єднання  комп’ютера до мережі.

Глобальною мережею, точніше супермежею, є мережа Інтернет.

Одним із способів під’єднання комп’ютерів до Інтернету є використання телефонів. Це  під’єднання здійснюється за допомогою пристроїв, які називаються модемами. Організації та фірми, які забезпечують підключення до Інтернету і надають відповідні послуги, називаються провайдерами.