Основні послуги що надаються Інтернетом

1. Інтернет акумулює інформаційні ресурси в світовому масштабі і забезпечує до них швидкий і ефективний доступ. Існують різні системи забезпечення доступу до інформації. Домінуючою на сьогодні стала система WWW (World Wide Web, що перекладається з англійської мови як всесвітня павутина). В основі системи WWW лежить концепція гіпертексту. Гіпертекстовий документ містить посилання на інші документи, які з ним пов’язані. При цьому забезпечується можлвість швидкісного перегляду документів за цими посиланнями.

Гіпертекстовий документ, розміщений в Інтернеті, прийнято називати Web-сторінкою, або просто сторінкою, якщо це не викликає непорозумінь. Широкого розповсюдження набув термін сайт. Сайтом нзивають або окрему Web-сторінку, або сукупність взаємопов’язаних сторінок.

2. Електронна пошта (E-mail). Корнистувачі Інтернету можуть надсилати один одному повідомлення.

Кожний користувач (абонент) має власну «поштову скриньку», тобто виділений йому дисковий простір в комп’ютері, де зберігаються повідомлення , що надходять на його ім’я . Ім’я кожного абонента відділено від адреси спеціальним знаком «@»:

ім’я_абонента@ ім’я_сервера,

де ім’я абонента – це послідовність символів, яку вибрав абонент.

3. Телеконференції. Телеконференції можна порівняти з дошкою оголошень або клубом за інтересами.

4. Передача файлів. Для передачі файлів з одного  комп’ютера до іншого в Інтернеті можуть використовуватись засоби WWW та електронної пошти.

5. Комп’ютерні бесіди (IRC) забезпечують живе спілкування між людьми на будь-якій відстані в реальному часі.