Комп’ютерні віруси

 

Важко дати загальне і всеохоплююче визначення «комп’ютерні віруси». У деякому наближенні можна вважати, що комп’ютерні віруси – це програми-«паразити», які можуть включати себе до інших програм («заражати» їх). Саме ця обставина і дає можливість вірусам розмножуватися і поширюватися. Людина, яка використовує заражену програму, може й гадки не мати, що ця програма містить вірус.

Виділяють такі основні типи вірусів: файлові, завантажувальні, мережні та макровіруси.

Файлові віруси приєднуються до програмних файлів, як правило, вбудовуючи до них свій код. Якщо запустити заражений файл на виконання, вірус потрапляє до оперативної пам’яті і починає заражати і інші файли, псувати програми та дані, заважати роботі комп’ютера тощо.

Завантажувальні віруси розміщують інформацію для свого запуску в завантажувальних секторах дисків. Вони потрапляють до комп’ютера при завантаженні з зараженого диска.

Макровіруси вражають документи, створені текстовими та табличними процесорами, такими як MS Word та Excel. Коли заражений документ відкривається для перегляду чи редагування, макровіруси вбудовуються до системних файлів цих програм і починають заражати інші документи та псувати файли.

Мережні віруси використовують для свого поширення засоби комп’ютерних мереж і електронної пошти.

Боротьба з комп’ютерними вірусами. Для боротьби з комп’ютерними  вірусами розроблено досить велику кількість спеціальних антивірусних програм, або антивірусів. Найбільш популярними є так звані програми-сканери (інша назва – вірусні детектори).

Досить ефективними є також антивірусні програми-ревізори. Зараження файла вірусом призводить до зміни цього файла. Програма-ревізор контролює будь-які зміни файлів, і у разі їх виявлення повідомляє про можливість вірусного зараження.