Загальні відомості про операційну систему Windows


Розроблені фірмою Microsoft операційні системи Windows мають дуже простий для вивчення і зручний для використані графічний інтерфейс. У Windows для представлення різноманітних об’єктів широко використовуються графічні зображення (піктограми).

У сучасних версіях Windows значно спрощено під єднання до комп’ютера нового обладнання. У них також зняті обмеження в назвах файлів. Ім’я файлу може містити до 255 символів, включаючи пропуски та розділові знаки, що дозволяє давати файлам більш зрозумілі імена.

Щоб розпочати роботу з комп’ютером, на якому встановлена операційна система Windows досить увімкнути живлення. Невдовзі на екрані з’являється заставка, а потім – робочий стіл Windows.

Зовнішній вигляд екрана може змінюватися, однак у будь–якому разі на робочому столі можна побачити кілька піктограм, які відображають різна об’єкти Windows. У нижній частині екрана розташовується панель задач, у лівій частині якої знаходиться кнопка «Пуск». Вона використовується для відкриття головного меню, за допомогою якого можна здійснювати запуск програм, пошук файлів, входити до довідкової системи тощо.

За термінологією, прийнятою у Windows, файлові каталоги називаються папками. Однак для забезпечення зручного й ефективного доступу до ресурсів комп’ютера через стандартний графічний інтерфейс поняття папки було розширене: «Мережеве оточення», є контейнерами, що містять такі системні ресурси, як диски, дисководи, принтери, під’єднані  до мережі комп’ютери тощо.