Тема уроку: Початок Руїни. Іван Виговський. Гадяцька угода.

Мета: ознайомити учнів із внутрішньою та зовнішньополітичною орієнтацією гетьмана І. Виговського, проаналізувати умови Гадяцького договору та наслідки його підписання. Розвивати навички роботи з історичними джерелами, співвідносити історичні події та процеси з певним періодом в історії 

Основні поняття і терміни: Гадяцький договір, українська війна, громадянська війна, Руїна.  

Руїна (1657-1686рр.)  процес занепаду й спустошення України в результаті громадянської війни, гострої боротьби старшини за владу й постійної агресії сусідніх держав. 

Громадянська війна  це військове протистояння між громадянами однієї держави (братовбивча війна) 

Україно-московська війна 1658—1659 pp.

Після смерті Б. Хмельницького в Україні створилася досить складна політична й соціально-економічна ситуація:

—     московсько-українські відносини загострилися внаслідок ігнорування царським урядом інтересів України;

—     унаслідок невдалої воєнної кампанії 1657 р. проти Речі Посполитої не вдалося об'єднати всі українські землі в межах козацької України;

—     тривала війна викликала різке погіршення матеріального становища селянства і козацтва. Чимало козаків, що не отримували платні за службу, зосереджувалися на Запорозькій Січі, яка перетворилася на осередок можливого соціального вибуху.

У середовищі козацької старшини сформувалися угруповання, що не поділяли принципу спадковості гетьманату й розгорнули боротьбу за владу.

Ситуацію не врятувало й рішення старшинської козацької ради (квітень 1657 р.) про встановлення спадковості гетьманства — передачі влади після смерті Б. Хмельницького його молодшому сину Юрію. 

Початком доби Руїни стало усунення восени 1657 року Ю. Хмельницького від влади.

Після смерті Б. Хмельницького козацька старшина обрала гетьманом генерального писаря Запорозького війська – Івана Виговського (1657-1659 рр.)

Після обрання гетьманом І. Виговський продовжував зовнішньополітичний курс, вироблений Б. Хмельницьким. Підтримував союзницькі відносини зі Швецією і Трансільванією, Кримським ханством та Московською державою. Зміст своєї політики стосовно останньої Виговський сформулював лаконічно: «Нехай Великоросія буде Великоросією, Україна  Україною, ми є військо непереможне».  

Завдання: уважно прочитати параграф 22,  сторінки 153-159 та прослухати відеоурок і дати письмово відповіді на такі запитання:

1 .Пригадайте скільки синів було у Б. Хмельницького, хто із них повинен був стати гетьманом після його смерті. 

2.  Чому кошовий отаман запорожців Яків Барабаш та полтавський полковник Мартин Пушкар організували повстання проти гетьмана І.Виговського?

3. Умови Гадяцької угоди з Річчю Посполитою 16 вересня 1658 р.

4. Результати Конотопської битви 1659 р.

Посилання на відеоурок https://www.youtube.com/watch?v=CP4boUt_m80