Тема уроку: "Лівобережна Гетьманщина, гетьман Іван Самойлович. Вічний мир".

Іван Самойлович лівобережний гетьман( 1672-1687рр)- угода з Москвою "Конотопські статті". 

За Конотопськими статями:

гетьманові заборонялося без царського указу та Старшинської ради висилати посольства до інших держав, а також підтримувати відносини з Дорошенком;

гетьманові не дозволялось позбавляти старшину посад, карати без згоди Старшинської ради або вироку військового суду;

козацькі посли не мали права брати участь в переговорах із представниками польського уряду в Москві у справах стосовно України.

Іван Самойлович походив із родини священика. Освіту здобув у Києво-Могилянській академії. Духовна кар’єра його не приваблювала, і він вступив до козацького війська Лівобережної України. Освічений і здібний юнак, отримавши старшинське звання, незабаром обійняв посаду наказного полковника Прилуцького полку. Був також сотником Красноколядинської сотні Чернігівського полку, а потім чернігівським полковником. За гетьманування Многогрішного перебував на посаді генерального судді Лівобережної Гетьманщини.

Шлях до здійснення своєї мети він убачав в обмеженні права козацьких низів втручатися в державні справи.

Саме тому Самойлович припинив скликання Генеральної військової ради, а всі державні справи вирішував зі Старшинською радою.

Формуванню аристократії сприяло започатковане Самойловичем бунчукове товариство.

Самойлович обстоював старшинські інтереси, сприяв розширенню старшинського землеволодіння.

Усупереч намаганням старшини й Конотопським статям, для забезпечення порядку в Гетьманщині він утримував наймане (компанійське та сердюцьке) військо, а з часом сформував ще кілька охочих полків.

Як і деякі його попередники, прагнув закріпити спадковість гетьманської влади. Гетьман дбав про своїх синів, яким надавав найвпливовіші посади в гетьманському уряді та великі маєтності.

Самойлович рішуче протидіяв спробам запорожців діяти цілком самостійно, намагався прилучити під свою булаву Правобережну Україну, не випускав з-під уваги й західноукраїнські землі.

Яскравою рисою гетьманування Івана Самойловича, в умовах відносної стабілізації життя на Лівобережній Україні, стало пожвавлення занепалого під час Руїни культурного життя.

Оборона Відня - 1683 р.,

6 травня 1686 р. - в Москві між Польщею та Московією було укладено новий договір - "Вічний мир".

1687 р.- невдалий московсько-козацький похід на Крим , УСУНЕННЯ ІВАНА САМОЙЛОВИЧА ВІД ВЛАДИ.

Домашнє завдання: параграф № 24, переглянути відеоматеріал https://www.youtube.com/watch?v=JKS4Mat06jk

Дати письмово відповіді на питання:

1. Чому Ю.Хмельницький спираючись на владу турків-османів не зміг закріпитися на Правобережжі?

2. Коли між Московським царством та Річчю Посполитою було укладено Вічний мир і які чинники вплинули на укладення цього документу?