Тема уроку: "Раннє Відродження і гуманізм."

План вивчення нового матеріалу: Причини появи Раннього Відродження і гуманізму. Ранній гуманізм і література Відродження. Художники Раннього Відродження. 

Епіграф уроку Хай нащадки одержать від нас дещо подібне до того, що нам самим лишилося від наших предків.( Данте ).

ПРИЧИНИ ПОЯВИ РАННЬОГО ВІДРОДЖЕННЯ І ГУМАНІЗМУ

Протягом майже всього Середньовіччя панувало уявлення про людину як пасивного виконавця Божої волі. Однак у XIV ст. такі погляди вже суперечили швидкому розвитку середньовічного суспільства. У пошуках нових ідей мислителі насамперед звернулися до античності.

Захопившись творами Стародавніх Греції та Риму, вчені розшукували в монастирських бібліотеках праці стародавніх авторів, переписували й вивчали їх, розкопували античні статуї, відновлювали античні традиції. В античних творах вони побачили розвинуту, сильну людину, здатну змінювати світ на краще. Ці ідеї, суголосні часу, були відроджені й поширені. Водночас досліджувалася й духовна спадщина інших народів.

На цьому підґрунті в XIV ст. у містах Північної та Центральної Італії починається період, названий Відродженням, або французькою — Ренесансом.

Античність (від латинського — «давній») — цивілізація Давньої Греції та Давнього Риму.

Відродження — епоха в історії Європи (XIV-XVI ст.), для якої характерні інтерес до людини та її внутрішнього світу, повернення до античних цінностей, світський (нецерковний) зміст культури.

Період XIV-XV ст. називають Раннім Відродженням.

Батьківщиною Відродження стала Італія — спадкоємиця античної культури.

Причини зародження Ренесансу

• Наявність античної спадщини

• Зростання, могутність і самостійність італійських міст

• Поява меценатів, городян, зацікавлених у розвитку культури

Учені, художники, мислителі Раннього Відродження сформулювали у своїх творах новий погляд на людину, закликали шанувати розум, намагалися довести, що людина здатна вдосконалювати світ, у якому живе. Таких митців сучасники назвали гуманістами, а їх ідеї — гуманізмом.

Гуманізм (від латинського — «людяний, людський») — течія в західно-європейській культурі, яка визнає людину вищою цінністю, проголошує повагу до її природних прав.

Цікаво, що саме в той час і з’явилося поняття Середньовіччя та сформувалося уявлення про цей період як час занепаду між античністю й Відродженням.

2. ОСНОВНІ ІДЕЇ РАННЬОГО ВІДРОДЖЕННЯ ТА ГУМАНІЗМУ

Який зв’язок існує між поняттями Відродження і гуманізм?

Італійське Відродження подарувало світу видатних митців і вплинуло на інші європейські країни. Діячі Відродження визначили основні ідеї гуманізму.

Ставлення Гуманістів до людини

• Людина — найвища цінність, найкраще і головне творіння Бога.

 Ідеал гуманістів — «універсальна людина» — всебічно розвинена особистість, яка досягла досконалості в різних сферах науки, у літературі, філософії, мистецтві.

• Право кожної людини на індивідуальний, вільний розвиток, чуттєві радощі, звичайні земні потреби.

• Повага до людської гідності.

Важливо зрозуміти, що діячі Відродження не ставили під сумнів християнську віру, проте влада церкви, яка раніше охоплювала всі сфери життя людини, поступово звужувалася до вирішення здебільшого релігійних питань. На зміну релігійному ідеалу аскета8 приходить новий герой — енергійна, самостійна, освічена людина.

У цей період поступово руйнувалася така риса життя середньовічної людини, як корпоративність, тобто жорстке усвідомлення себе тільки частиною певного колективу, наприклад, селянської громади, цеху, рицарського ордену, університету або купецької гільдії. Твори гуманістів допомагали людині відчути себе самоцінною, неповторною індивідуальністю.

Письменники-гуманісти не тільки копіювали античні зразки, а й самі створювали прекрасні твори, що стали безсмертними.

Данте Аліг’єрі (1265-1321) — видатний італійський поет і мислитель, один із творців літературної італійської мови. Його основний твір — «Божественну комедію» — вважають провісником Відродження.

Якщо Данте був попередником Відродження, то першою людиною Відродженя можна впевнено назвати Франческо Петрарку (1304—1374 рр.). Його уславила «Книга пісень», що містила 366 віршів (сонетів), присвячених його коханій Лаурі. Як і Данте, Петрарка не називав земну любов гріхом, а вважав її Божим дарунком. 

Послідовником і другом Петрарки був Джованні Бокаччо (1313—1375 рр.). Він писав вірші про кохану Марію. Але світову славу йому приніс збірник зі ста розповідей «Декамерон». 

У мистецтві нову культуру започаткував флорентієць Джотто де Бондоне (1266— 1337 рр.). Найбільш відомою його роботою був розпис церкви у Падуї. На фресках художник зобразив Ісуса, Діву Марію, апостолів як земних людей — розумними, чесними, твердими духом. Сцена «Поцілунок Іуди» відображає ставлення художника до євангельських подій. 

Тілесність, об’ємність фігур, лінійна перспектива у повному обсязі вперше з’явилися у творчості флорентійця Мазаччо (1401—1428 рр.).

Вершиною Раннього Відродження у мистецтві вважається живопис Сандро Ботічеллі (1445—1510 рр.). Його картини «Весна», «Народження Венери» передають розуміння внутрішньої і зовнішньої краси митцями Відродження. 

Завдання: Переглянути відео. Чому культура Відродження виникла саме в Італії? Як проявилося Відродження у мистецтві? Якою була тематика літературних творів епохи Відродження? Які основні відмінності між мистецтвом Відродження та середньовічним мистецтвом.

https://www.youtube.com/watch?v=SPi3XjI6Bms

https://www.youtube.com/watch?v=Prz5V0Ejg9I