Тема уроку: " Тридцятилітня війна 1618-1648 рр. в Європі".

Тридцятилітня війна була першою загальноєвропейською війною між двома великими угрупованнями: габсбурзьким союзом (іспанські та австро-німецькі Габсбурги, католицькі князі Німеччини, Річ Посполита) та антигабсбурзькою коаліцією (Франція, Швеція, Данія, протестантські князі Німеччини та ін.).

Основним змістом війни було загострення суперечностей між католицизмом і протестантизмом.

1. Чеський період війни (1618—1623 рр.)

Події, які стали приводом до початку війни, стались у Чехії, яка перебувала під владою австро-німецьких Габсбургів. Більшість верств населення Чехії була незадоволена національними утисками, відсутністю політичних прав. У 1617 р. королем Чехії було обрано прихильника Габсбургів Фердинанда Штірійського (після смерті Рудольфа II він став імператором). Ця подія викликала в Чехії вибух народного невдоволення. У столиці Празі спалахнуло повстання. Натовп протестантів захопив замок Празький град і викинув з вікна трьох королівських радників, які керували країною за відсутності короля. На королівський престол чехи запросили голову Євангелічної унії Фрідріха Пфальцського. Повстання зазнало поразки від католицької армії. У Чехії розпочався католицький терор: запалали багаття інквізиції, заборонялася чеська мова, нищилися праці чеських вчених. “Епохою темряви” назвали ті часи чехи.

2. Датський період війни (1624—1629 рр.)

У війну проти Габсбургів вступив датський король Крістіан IV. 

3. Шведський період війни (1630—1634 рр.)

Шведський король  Густав II Адольф влітку 1630 р. висадився в Північній Німеччині й розпочав воєнні дії. 

4. Французький період війни (1635—1648 рр.)

Воєнні дії розгорталися переважно на території Німеччини, Іспанії та Іспанських Нідерландів. Уже в перші роки цього періоду визначилася вирішальна перевага антигабсбурзької коаліції. Керівна роль у коаліції перейшла до Франції. Французький кардинал Рішельє вирішив прийняти на службу загони українських козаків 2,5 тис. козаків на чолі з полковником Богданом Хмельницьким та сотниками Сірком і Солтенком. У 1645—1646 рр. козаки під керівництвом І. Сірка брали участь в облозі захопленої іспанцями фортеці Дюнкерк на березі Ла-Маншу. 

5. 24 жовтня 1648 р. було оголошено про підписання Вестфальського миру. Переможці здобули значні території: Швеція отримала Східну та частину Західної Померанії; Франція — землі Ельзасу та остаточне підтвердження прав на Лотарингію. Німеччина як держава фактично припинила існування, було закріплено її політичну роздробленість. Визнано незалежність Швейцарії та Голландії. Вплив Габсбургів у Європі значно послабшав. Австрійські Габсбурги обмежили свій вплив Австрією, а в Німеччині його повністю втратили.

Домашнє завдання: читати параграф № 17, письмово дати відповіді на питання: в яких роках тривала війна і які держави приймали в ній участь.

Прослухати відеоматеріал за цим посиланням  https://www.youtube.com/watch?v=CtZoLpglprc