Життєвий та творчий шлях дитячого письменника Всеволода Нестайка 

«Шура і Шурко»


— Ви вже знайомі з творами відомого українського письменника Всеволода Нестайка. Це цікаві оповідання, казки, повісті про незвичайні пригоди ваших ровесників — хлопчиків і дівчаток. З героями його казок теж відбуваються дивовижні події, завдяки чарівним речам.

Прослухайте уважно розповідь про Всеволода Нестайка за посиланням:


https://youtu.be/RhP6Vn10lss


— Всеволод Зіновійович Нестайко народився ЗО січня 1930 року в м. Бердичів на Житомирщині в сім'ї службовця. Коли Всеволоду було три роки, разом з іншими січовими стрільцями загинув його батько. Йшов страшний 1933 рік, і сім'я, рятуючись від голоду, переїхала до родичів у Київ. Тож усе своє свідоме життя Всеволод Нестайко прожив у Києві. Як пише сам письменник: „І хоч би де мені доводилось побувати, хай навіть у найцікавішій подорожі, коли я повертаюсь до Києва, серце у мене б'ється від радісного хвилювання зустрічі з рідним містом”. Коли Всеволод Нестайко був маленьким хлопчиком, він страшенно хотів швидше вирости і стати великим та дорослим. „Може тому, що я був справді малий на зріст, чи не найменший у класі. Малий, худий та ще й рудий. Як вогонь червоний. Мене дражнили "Море горить!", "Пожежна команда". А ще в класі мене називали Рудий африканський їжачок”,— згадує письменник. І щоб швидше вирости, Всеволод годинами стояв під дощем і спати лягав о сьомій. Отак уві сні і нетерплячці В. Нестайко і не зогледівся, як несподівано виріс майже, під два метри і перестав бути рудим. „І раптом збагнув, що даремно поспішав вирости, що дитинство — найпрекрасніша, найщасливіша пора людського життя. І так мені захотілося повернутися назад! Назад — у дитинство. Та нема у часу дороги назад”,— зізнається він. І все ж таки Всеволод Зіновійович Нестайко знайшов цю дорогу. А пролягла вона через уяву і фантазію. Він почав подумки повертатися у дитинство — писати для дітей веселі і мудрі книги.

     Майже п'ятидесятилітній шлях у дитячій літературі він засвідчив виданням близько тридцяти книжок оповідань, казок, повістей і п'єс. Найвідоміші з них — „В Країні сонячних Зайчиків” (1959), „Супутник ЛІРА-3” (1960), „Космо-Натка” (1963), „Робінзон Кукурузо” (1964), „Тореадори з Васюківки” (1973), „Одиниця з обманом” (1976), „Незвичайні пригоди в лісовій школі” (1981), „Загадка старого клоуна” (1982), „П'ятірка з хвостиком” (1985), „Незнайомка з Країни Сонячних Зайчиків” (1988), „Слідство триває”, „Таємничий голос за спиною” (1090), „Неймовірні детективи” (1995) та ін. Книги В. 3. Нестайка перекладено двадцятьма мовами.

— Де народився Всеволод Зіновійович Нестайко?

— Якою була його сім'я?

— Що він згадував про своє дитинство?

— На кого похожі деякі герої книг Всеволода Нестайка?

— Які книги були видані за життя поета?


Сьогодні ми будемо знайомитися з новим оповідання Всеволода Нестайка «Шура і Шурко»

— Як ви вважаєте, про що може йтися в оповіданні з таким заголовком?

— Чи можна за заголовком здогадатися, хто є головними героями оповідання?


Прослухайте оповідання за посиланням:


https://youtu.be/bxm9oDZzLU0


— Чи сподобалося вам оповідання?

— Які думки воно у вас викликало?

— Кому з героїв ви співчували?

— Чиї вчинки засуджували?

— Чому Шурко не злюбив Шуру?

— Чому Ольга Борисівна посадила його на першу парту?

— Чим Шура дратувала Шурка?

— Як хлопчик почав мучити однокласницю?

— Як Шура реагувала на образи?

— Ким мріяла бути Шура?

— Чому Шурко терпіти не міг лікарів?

— Яке прізвисько він придумав Шурі?

— Чому Шурко потрапив до лікарні?

— Як він уперше зустрівся з мамою Шури?

— Яка розмова відбулася між ними? Прочитайте.

— Чому змінилося його ставлення до лікарів?

— Хто з'явився наступного дня біля лікарняного ліжка Шурка?

— Що вона розказала своєму однокласнику?

— Як Шура наступного разу відвідала Шурка?

— Чи Шурі і Шурку вдалося стати справжніми друзями?


ДОМАШНЄ ЗАВДАННЯ

Переказувати оповідання. Скласти його продовження.