07.04 ТЕМА: Додавання і віднімання звичайних дробів з однаковими знаменниками.

https://www.youtube.com/watch?v=IxoIpcJJo-4


Задача. Мама розрізала пиріг на сім рівних частин. Сергійко з'їв 2 частини, а Марійка — 3 частини. Яку частину пирога з'їли діти? На скільки більше з'їла Марійка, ніж Сергійко?

Сергійко з'їв 2 частини, або 2/7 пирога, а Марійка 3 частини, або 3/7 пирога. Разом вони з'їли 2 + 3 = 5 частин, або 5/7 пирога.

* Щоб додати дроби з однаковими знаменниками, потрібно додати їхні чисельники і суму записати в чисельнику, а знаменник залишити той самий.


Відомо, що Марійка з'їла 3 частини пирога, а Сергійко — 2. Марійка з'їла більше на 3 - 2 = 1 частину пирога, тобто вона з'їла більше на 1 пирога.


* Щоб відняти дроби з однаковими знаменниками, потрібно від чисельника зменшуваного відняти чисельник від'ємника і різницю записати в чисельнику, а знаменник залишити той самий.


Додавання дробів з однаковими знаменниками зводиться до додавання чисельників, які є натуральними числами. Тому для додавання таких дробів справджуються переставна і сполучна властивості додавання. Розглянемо приклади додавання і віднімання мішаних чисел.

Мішане число, що містить цілу і дробову частини, можна перетворити в неправильний дріб.

Перетворюючи мішане число в неправильний дріб для знаходження чисельника неправильного дробу, потрібно цілу частину  помножити на знаменник  і до одержаного добутку додати чисельник дробової частини. Знаменник  неправильного дробу дорівнює знаменнику дробової частини мішаного числа. Звідси випливає таке правило.


Щоб перетворити мішане число в неправильний дріб, потрібно його цілу частину помножити на знаменник дроб.  частини, до одержаного добутку додати чисельник дробової частини і результат записати чисельником неправильного дробу, а його знаменником записати знаменник дробової частини.


Завдання:
1. Записати мішане число 4 2/11 неправильним дробом.


2.Три автомобілі перевезли 12 т вантажу. Перший автомобіль перевіз З — т вантажу, а другий — 4 — т. Скільки тонн вантажу перевіз третій автомобіль?

3. Металеву трубу завдовжки 12 м розрізали на 3 частини. Довжина першої частини становить 1/3 довжини всієї труби, а довжина другої — на 1/5 м менша, ніж довжина першої. Знайди довжину третьої частини труби.


 4. З пачки, у якій є 1100 г чаю, потрібно відсипати 1 кг чаю. Як це зробити за допомогою терезів без важків, якщо є два пакети масою 300 г і 650 г?


5. Перетвори у неправильний дріб мішане число 2 2/5 .
6. У саду росте 24 дерева, 1/6 усіх дерев становлять сливи. Скільки слив росте у саду?

Дом.завдання: https://learning.ua/matematyka/piatyi-klas/uiavlennia-pro-mishani-chysla