Складання і розв‘язування задач на пропорційне ділення


На минулому році ви познайомилися з тим, як розв’язувати задачі на пропорційне ділення. Сьогодні ж ми будемо не тільки розв’язувати, а і складати такі задачі.

1. Творча робота над задачами,

а) Задача № 849.

— Ми вже неодноразово записували задачі у таблицю. Зміст задач був різний: про вартість покупки, про рух, про спільну роботу. Тому назви стовпців таблиці щоразу були різні. Але у кожній з цих таблиць йдеться про три величини, які пов'язані між собою (ціна, кількість, вартість, або швидкість, час, відстань). У нашій задачі це місткість однієї каністри, кількість каністр, загальна кількість гасу.

У всіх задачах, якщо числове значення першої величини помножити на числове значення другої, отримаємо числове значення третьої величини (якщо ціну помножимо на кількість, одержимо вартість; якщо швидкість помножимо на час, отримаємо відстань). У нашій задачі: якщо місткість однієї каністри помножити на кількість каністр, отримаємо загальну кількість гасу. А якщо відома кількість каністр і загальна кількість гасу, то можна знайти місткість однієї каністри: 72 : 4 = 18 (л). Коли відома місткість однієї каністри (18 л) і загальна маса гасу (54 л), знайдемо кількість каністр:

54 : 18 = 3 (к.) (Відповідь: 3 каністри.)

б) Задача № 850

— Зараз ми розв'яжемо задачу іншого типу, ніж попередня.

в) Задача № 851


розв‘язування рівнянь та нерівностей


2. Розв'язування рівнянь і нерівностей.

а) Завдання N& 852 Розв’яжіть самостійно рівняння. Виконайте письмову перевірку.

б) Завдання № 853 

Щоб зрозуміти, як розв’язувати рівняння та нерівності, прийдіть за посиланням і подивиться відео


https://www.youtube.com/watch?v=AWX-i6m93tA

в) Виконання завдання № 854.

обчисліть і порівняйте знайдені значення.

г) Виконання завдання № 855.

зверніть увагу на те, які закони множення ви використовували у ході обчислення? Так, це переставний і сполучний закони множення.


Домашнє завдання.

№№ 856, 857