Тема: Пам'ятки архітектури

— Сьогодні ми спробуємо поєднати такі види образотворчого мистецтва, як архітектура і графіка, навчимося передавати силуетом форми храмів, відчуємо красу і неповторність культурної спадщини нашого народу.

Так. Ось Києво-Печерська лавра, Софійський собор, Свято-Володимирський собор, Михайлівський собор, Видубицький монастир. Ці архітектурні споруди побудовано в минулих століттях. Про що це свідчить? (Що наші пращури шанували Христову віру, тому й будували такі великі й красиві храми.)

Ці прекрасні споруди є національними святинями, своєрідним літописом часів Київської Русі, увічненням славної історії українського народу.

Назвіть храми, які є в нашому місті.

Практична робота:

Спочатку визначте композицію, яку будете зображувати. Розмістіть формат у певне положення (вертикальне чи горизонтальне). Намітьте загальну форму будинків, кущів, дерев, гір. Не забувайте про закони перспективи. Пізніше промалюйте деталі та розфарбуйте. Використовуйте теплі гами кольорів.

 Пропоную розглянути зображення архітектурних споруд, що виконані різними народами в різні часи, визначити, які матеріали використали архітектори.

Важливо звернути увагу учнів на те, як конструкція та зовнішний вигляд споруди залежать від того, з якого матеріалу вона збудована; як національні особливості впливають на зовнішний вигляд будівлі.

Пропонує учням уважно роздивитися силуети відомих архітектурних споруд.

https://www.youtube.com/watch?v=lb3cNtRj2J8