Тема: Колір і форма у створенні сценічних і літературних образів, шаржів, карикатури

Чи знаєте ви, як називаються ці сатиричні малюнки?

Так, ці малюнки називаються карикатурами. Свою назву вони отримали від італійського слова «карікаре» що означає перевантажувати, перебільшувати.

Сутність шаржу і карикатури полягає в перебільшенні тієї чи іншої вади або характерної риси в зовнішності людини чи в події, яка відбувається. Але між карикатурою та дружнім шаржем є суттєва різниця. Якщо карикатура засуджує і бичує різноманітні вади, то шарж лише показує смішні боки людини без глузування над нею.

Так, румунського художника-карикатуриста Тару Кукринікси зобразили майже без підборіддя, але перебільшили розмір лоба та окулярів, а до рук йому дали перо, яким він протикає папір. Кукринікси створили образ типового карикатуриста, що проникливо вдивляється у вади життя та гостро відображує їх засобами графічного мистецтва.

Незвичайно яскрава мова карикатури допомагає часом викрити у лаконічній образотворчій формі різноманітні негативні явища.

Розглянемо карикатуру «В перший день практики», де образно передана тема неправильного виховання і навчання студентів деяких сільськогосподарських інститутів. На малюнку зображена студентка, яка вперше потрапила до села.

Дивує спостережливість, гострота та життєвість, з якою зображує художник Л. Сойфертіс буденні явища, повз які люди проходять, часто не помічаючи їх. У його карикатурі «Концерт для голосу з оркестром» є несподіваність конкретизації сюжету в зображенні, свого роду «гра розуму», яка змушує глядача багато разів повертатися до порівняння назви малюнка із зображенням і отримувати насолоду від дотепного рішення, запропонованого художником. Він показав скуйовдженого диригента у захваті своєю владою над музикою і співачку, втілення жіночності та чарівності, які приймають дань захоплення від публіки.

Треба мати рідкісний талант, щоб у повсякденному побачити хвилюючі явища і скупими зображувальними засобами донести їх до широкого глядача. («У музеї», «Піаніст» та інше ).

Робота над карикатурою потребує вміння не тільки виявляти негативні боки життя, але насамперед малювати з натури та за пам'яттю. Тільки на основі цих попередніх замальовок, нарисів можливо створити карикатури, шаржі, зображаючи у формі гротеску найбільш характерні смішні риси людей чи тварин. Зрозуміло, тут потрібна і творча вигадка, і дотепність, і винахідливість.

Виконайте шарж або карикатуру на основі малювання з натури чи за уявою, з виявленням характерних рис обличчя, постаті людини.