Можливості макраме. Основні елементи плетіння.

Макраме – вид декоративно-ужиткового мистецтва, основою якого є вузлик, а причиною виникнення – необхідність з’єднати дві нитки.

Поступово ця необхідність спричинила розвиток мистецтва вузликового плетіння, яке із часом набуло декоративного значення.

В наш час макраме має надзвичайну популярність. Можливості його використання стали широкими: це – елегантні сумки, ремінці, пояси, кулони, мережані комірці, кашпо, декоративні настінні прикраси, газетниці, скатертини, віконні занавіски тощо.

Для занять макраме треба мати: ножиці, сантиметр, шпильки, голку з вушком для пришивання ниток, гачок. Інструменти зберігають у спеціальній коробці або пеналі, голки і шпильки – у подушечці.

Для плетіння невеликих виробів знадобиться напівм’яка подушечка розміром 25 х 25 см із поролону . Великі вироби плетуть на рамці 40 х 60 см шириною дошки 10 см.

Матеріалом для плетіння можуть бути різноманітні нитки: шнур, тасьма, сутаж, лляна мотузка, джгут, конопляний шпагат, тонкий дріт тощо.

Найкращі в роботі бавовняні нитки. Вони міцні, м’які й добре в’яжуться у вузли. Можна користуватися синтетичними нитками з нейлону і капрону. Вони мають красивий вигляд, легко в’яжуться у вузли, добре фарбуються.

У макраме існує багато вузлів, які використовують із глибокої давнини.

Простий вузол. Прийшов він до нас з глибокої давнини і виявився настільки живучим і необхідним, що сучасне вузликове плетіння не змогло обійтися без нього. В літературі по рукоділлю згадується кілька назв простого вузла: петельний, круглий, пальцевий, звичайний, вузол “через руку”. Одна із самих старовинних назв – “калач”, дана йому за схожість з хлібним калачем.

Петельний вузол. Інші назви цього вузла: “горизонт”, “вузлик в кружечок”. В залежності від того, яка нитка вибирається в ролі робочої (нитка якою працюють) – ліва чи права, вузол може бути лівим або правим. Як правило ліві вузли зав’язують лівою рукою, правою натягують вузликову нитку (нитка, навколо якої зав’язують вузли) і, навпаки, праві вузли зав’язують правою рукою, лівою натягують вузликову нитку. Зовні вузли не відрізняються один від одного: один – дзеркальне відображення другого.

Вузол “фріволіте”. Так називається вузол, що прийшов із старовинного рукоділля фрівоління, або човночного мережива. Один вузол “фріволіте” складається з двох петельних вузлів і, в залежності від того, які вони: ліві чи праві – вузол “фріволіте” одержує свою назву: лівий або правий.

Репсовий вузол. Це один із найпопулярніших вузлів макраме. Він складається з двох петельних вузлів. В старовинних книжках його називають: рубчатий, ребристий, випуклий, двійний. Поверхня полотна із репсових вузлів має характерну особливість – вона вся із випуклих рубчиків. В плетінні їх називають бридами.

Брида – це ряд репсових вузлів, розміщених щільно одна до другої на вузликовій нитці. Бриди можуть бути горизонтальними, вертикальними, діагональними, фігурними, спіральними. Їх розміщення залежить від напрямку вузликової нитки.

Геркулесовий вузол. Цей вузол прийшов з сивої давнини і отримав свою назву на ім’я міфологічного героя. В морській практиці його називають прямим вузлом, а серед любителів макраме він відомий як вузол Геракла, плоский без основи.

Стародавні лікарі користувалися ним при перев’язуванні ран або переломів; моряки зав’язували таким способом троси. Використовували геркулесовий вузол і як пряжку-застібку.

Перш ніж зав’язувати вузли, необхідно нарізати нитки певної довжини. Точний розрахунок довжини нитки зробити дуже важко, тому що на кожний вид вузла витрачається певний відрізок нитки. І оскільки одною і тою самою ниткою плетуться одночасно декілька видів вузлів, то, звичайно, врахувати розхід нитки з точністю до одного сантиметра неможливо. Крім того, слід брати до уваги товщину і крутку нитки: чим товстіша і тугіше скручена нитка, ним більше її витрачається.

Після того, як нитки будуть нарізані. залишається подумати, на яку основу слід навішувати нитки для плетіння.

Основа може бути з тонкої або грубої мотузки, пучка ниток, а також дерев’яною, металевою, в залежності від розміру виробу і його ваги. Іноді можна обійтися і без основи: достатньо скласти нитку вдвоє і кожну прикріпити за згин шпильками до робочої подушки.

Основа повинна бути ширшою, ніж виріб, інакше вузли набірного ряду зсування з неї під час плетіння, особливо якщо вона дерев’яна, металева або пластмасова.