Плоский вузол. Одинарні і подвійні плоскі вузли ( Тренувальні вправи).

На попередньому уроці ми розглядали  вузол, який найбільш широко використовують у сучасній техніці плетіння – подвійний плоский вузол (поєднання лівостороннього та правостороннього вузлів).

Сьогодні ми спробуємо виконати ці вузли.

Матеріали та інструменти, які нам необхідні для роботи:

Для плетіння невеликих виробів знадобиться напівм’яка подушечка розміром 25 х 25 см із поролону .

Матеріалом для плетіння можуть бути різноманітні нитки: шнур, лляна мотузка. Найкращі в роботі бавовняні нитки. Вони міцні, м’які й добре в’яжуться у вузли. Нам потрібно дві мотузочки по 50-60 см. Мотузка - основа 15 см.( Потрібно закріпити горизонтально на подушці шпильками).

фото

https://images.app.goo.gl/cpJnHdF1FSHd7EQt7 

Варіант плетіння без подушечки на дерев’яній або пластмасовій основі

Фото

https://images.app.goo.gl/zWUsW8gr5S3s6jqT7 

https://images.app.goo.gl/r3v9jBPgR6NwiEu47 


Правила безпечної праці роботи та санітарно-гігієнічні вимоги

Ножиці повинні лежати із зімкнутими кінцями.

Голки та шпильки знаходитися в спеціальній подушечці.

Зразок чи схема повинні лежати ліворуч.

Інструменти краще розташувати праворуч.


Прикріпити нарізані мотузочки  до планки (дерев’яної,  пластмасової) або  до мотузки-основи (15 см) можна кількома способами:

Спосіб 1

https://images.app.goo.gl/T5FnygvEQzWzDgy2A 

Складаємо нитку навпіл, на місті згину отримуємо петлю. Правою рукою підводимо петлю до планки так, щоб планка була зверху над петлею. Потім перехиляємо петлю на себе через планку і протягуємо через неї вільні кінці ниток. Нитки добре затягуємо.  Петля буде за двома кінцями ниток і утворить «замочок» знизу.


Спосіб 2

https://images.app.goo.gl/h3KBUDBX6b9MM7VbA 

Складаємо  нитку навпіл, як описано в першому способі. Беремо правою рукою петлю, прикладаємо її зверху на планку. Два вільні кінці ниток протягуємо в петлю знизу вгору через планку. Затягуємо туго нитки. Тепер петля на двох кінцях ниток зверху  і утворює «замочок» зверху.

Прикріпили мотузки і починаємо виконувати вузли за схемою: 

Правосторонній плоский вузол. Прикріпили мотузки. У нас утворилося чотири кінці. Середні нитки 2 і 3 — це нитки основи, дві крайні — ліва / і права 4 — робочі нитки. Беремо правою рукою праву нитку 4, кладемо її на основу 2 і 3 і під ліву нитку 1. Лівою рукою беремо ліву нитку /, пропускаємо її під основу 2 і 3 і знизу витягуємо в петлю, яка утворилася між основою і ниткою 4. Вийшов правосторонній плоский вузол, оскільки починали ми працювати правою ниткою

Фото

https://images.app.goo.gl/YNDDsiG4pQXGX2VR9 

Лівосторонній плоский вузол. Для утворення вузла потрібно дві нитки (чотири кінці). Беремо ліву нитку /, кладемо її на основу 2 і 3 під праву нитку 4. Тепер праву робочу нитку пропускаємо під основу і знизу витягуємо в петлю, яка утворилася між основною і лівою ниткою /. Вийшов лівосторонній плоский вузол

Фото

https://images.app.goo.gl/g6BP6NUneJ8odwBE9 

Квадратний вузол. Сплетені один за одним два вузли — правосторонній плоский і лівосторонній плоский — утворюють квадратний вузол, який є одним з основних вузлів макраме.

Відео

https://youtu.be/5IzrMqV03UA