Технологія виконання оздоблювальних елементів (тасьма, шнури, сутаж, рулик, кант, помпони, бахрома, китиці)

Продовжуємо розділ технологія оздоблення одягу. Тема нашого уроку «Технологія виконання оздоблювальних елементів». Тасьма, шнури, сутаж, рулик, кант, помпони, бахрома, китиці.

Тасьма: це особлива декоративна тканина, що випускається у вигляді смуг або стрічок різної ширини. Тасьма використовується, як правило, для кінцевої обробки вже готових виробів.

Шнури: вироби із кручених ниток: круглі, плоскі, плетені, в'язані, виті. Використовують для оздоблення одягу, головних уборів, для зав'язування та закріплення деталей.

Сутаж: вид плоского шнура для оздоблення і плетіння; складається із двох шнурів із спільним переплетенням та заглибленням посередині для зручності прокладання строчки.

Рулик: це смужка тканини, викроєна по косій, шириною 2 -2,5 см; прострочена та вивернута за допомогою голки. Використовують для виготовлення петель, ґудзиків і для оздоби( узори на комірах, кишенях).

Кант: вузька кольорова смужка, оторочка по краю чи шву одягу (викроюється по косій, пришивається до деталі таким чином, щоб кант виступав на 2-3 мм, може протягуватись шнурок). Використовується для оздоблення блузок, плаття, форменого одягу.

Помпон: це кулеподібна прикраса із будь яких ниток (фр. pompe –пишність, урочистість). В залежності від форми шаблона і вибраних кольорів ниток можна отримати круглі, овальні, різнокольорові помпони.

Бахрома: (араб. «mucharramat» – мережива) – тасьма з висячими з одного боку нитками, м'якими волокнами, шнурками або будь-якими іншими підвісками.

Китиці: це жмуток ниток, шнурів, т. д. скріплених в одне ціле.

https://svitppt.com.ua/kultura/ozdoblennya-odyagu-chastina-iii.html