Вузликове плетіння технікою макраме.

Способи кріплення основних несучих ниток на робочу основу.

Макраме – вид декоративно-ужиткового мистецтва, основою якого є вузлик, а причиною виникнення – необхідність з’єднати дві нитки.

Поступово ця необхідність спричинила розвиток мистецтва вузликового плетіння, яке із часом набуло декоративного значення.

В наш час макраме має надзвичайну популярність. Можливості його використання стали широкими: це – елегантні сумки, ремінці, пояси, кулони, мережані комірці, кашпо, декоративні настінні прикраси, газетниці, скатертини, віконні занавіски тощо.

Для занять макраме треба мати: ножиці, сантиметр, шпильки, голку з вушком для пришивання ниток, гачок. Інструменти зберігають у спеціальній коробці або пеналі, голки і шпильки – у подушечці.

Для плетіння невеликих виробів знадобиться напівм’яка подушечка розміром 25 х 25 см із поролону . Великі вироби плетуть на рамці 40 х 60 см шириною дошки 10 см.

Матеріалом для плетіння можуть бути різноманітні нитки: шнур, тасьма, сутаж, лляна мотузка, джгут, конопляний шпагат, тонкий дріт тощо.

Найкращі в роботі бавовняні нитки. Вони міцні, м’які й добре в’яжуться у вузли. Можна користуватися синтетичними нитками з нейлону і капрону. Вони мають красивий вигляд, легко в’яжуться у вузли, добре фарбуються.

У макраме існує багато вузлів, які використовують із глибокої давнини.

За кількістю ниток, які використовують у в’язанні, вузли поділяють на вузли з однієї нитки, двох ниток, основні та орнаментальні.

Прикріпити нарізані нитки до планки (дерев’яної,  пластмасової) або товстої нитки чи дроту можна кількома способами.

 Спосіб 1

https://images.app.goo.gl/T5FnygvEQzWzDgy2A

Складаємо нитку навпіл, на місті згину отримуємо петлю. Правою рукою підводимо петлю до планки так, щоб планка була зверху над петлею. Потім перехиляємо петлю на себе через планку і протягуємо через неї вільні кінці ниток. Нитки добре затягуємо.  Петля буде за двома кінцями ниток і утворить «замочок» знизу.


Спосіб 2

https://images.app.goo.gl/h3KBUDBX6b9MM7VbA

Складаємо  нитку навпіл, як описано в першому способі. Беремо правою рукою петлю, прикладаємо її зверху на планку. Два вільні кінці ниток протягуємо в петлю знизу вгору через планку. Затягуємо туго нитки. Тепер петля на двох кінцях ниток зверху  і утворює «замочок» зверху.


Правила безпечної праці роботи та санітарно-гігієнічні вимоги

Ножиці повинні лежати із зімкнутими кінцями.

Голки та шпильки знаходитися в спеціальній подушечці.

Зразок чи схема повинні лежати ліворуч.

Інструменти краще розташувати праворуч.