Опубліковано: 2020-04-09
Технологія вирощування плодових дерев
Загальна характеристика плодівництва
Плодівництво забезпечує населення свіжими плодами, а харчову промисловість - сировиною для виробництва продуктів харчування (джемів, соків, варення, сиропів тощо). Господарське значення плодівництва визначається цінністю плодів у харчуванні людини. Вони містять легкозасвоювані організмом людини цукор, білки, вітаміни, мінеральні солі тощо. Багато речовин мають лікувальні властивості. Всі плодові рослини походять від їхніх дикоростучих родичів. З перших днів існування людини вона відбирала кращі форми цих рослин для споживання. Пізніше, у процесі природного добору та виконання певного виду агротехнічних робіт, із дикоростучих були виведені культурні рослини, які давали більший урожай, мали вищі смакові якості, кращі терміни дозрівання та зберігання. Неоціненний внесок у розвиток садівництва в Україні зробив Л.П. Симиренко (1855-1920), який на базі свого помологічного розсадника заснував Мліївську дослідну станцію садівництва, на якій виведені високоврожайні плодові сорти яблунь, груш. Значний внесок у цьому напрямку зробив М.Ф. Кащенко, який у Києві заснував акліматизаційний сад та вивів багато зимостійких сортів абрикоса і персика. Важливими у розвитку плодівництва як науки є досягнення Інституту садівництва Української академії аграрних наук України та його широкої мережі дослідних станцій і відділів на всій території держави, Інституту садівництва (м. Мліїв), Інституту зрошуваного садівництва (м. Мелітополь) та ін. Ними виведено та районовано понад 250 сортів плодових дерев.
https://youtu.be/N3vCNjY_p-8
https://youtu.be/BF02BTpT1hA