Екологічна ситуація в Україні та в світі

Термін “екологія” увів у науку німецький біолог Е. Геккель 1866 року. У вузькому значенні – це наука про взаємозв'язки живих організмів між собою та з навколишнім середовищем. У широкому розумінні екологія охоплює значне коло питань, пов'язаних з функціонуванням надорганізмових систем (популяцій, видів, біоценозів, біосфери).Тепер під терміном “екологія” часто розуміють увесь комплекс проблем, пов'язаних з охороною навколишнього середовища.

Протягом тисячоліть людина посилено втручалася в природу, порушуючи в ній рівновагу. Особливо ускладнилися відносини суспільства і природи в XX ст., коли в процесі науково-технічної революції різко зріс антропогенний вплив на навколишнє середовище.

Класифікація екологічних проблем

Атмосферні (забруднення атмосфери: радіологічне, хімічне, механічне, теплове);

Забруднення атмосфери відбувається в основному в результаті роботи промисловості, транспорту і т. п., які в сукупності щорічно викидають «на вітер» більше мільярда твердих і газоподібних частинок. Найбільш поширені забруднювачі атмосфери поступають в неї в основному в двох видах: або у вигляді зважених частинок, або у вигляді газів. Надто небезпечне радіоактивне забруднення атмосфери. Потрапляючи у повітря внаслідок ядерних випробувань чи аварій на атомних електростанціях, радіоактивні частки повітряними течіями розносяться на значні відстані і забруднюють навколишнє середовище. Так, після катастрофи на ЧАЕС радіонукліди виявлено в багатьох областях України, Білорусії, Росії, а також у Польщі, Фінляндії, Швеції та інших країнах. Забруднення повітря отруйними викидами в атмосферу викликають рак, порушення роботи імунної системи. І дійсно ситуація навколо нас гнітюча, але люди звикли жити сьогоднішнім днем і мало є впливових ентузіастів, хто зміг би зупинити роботу фабрик або пустити в ужиток новітні розробки екологічного палива для транспорту ...

Водні (виснаження і забруднення поверхневих і підземних вод, забруднення морів і океанів);

Стічні води, пестициди, добрива, ртуть, миш'як, свинець і багато чого іншого в величезних кількостях попадають у ріки й озера.

Ґрунтові (забруднення ґрунтів, ерозія, дефляція, вторинне засолення, заболочування і ін.); Якщо узагальнити і виділити головне, то спостерігається наступна картина забруднення грунту: сміттям, викидами, відвалами, відстійними породами; важкими металами; пестицидами; мікотоксинами; радіоактивними речовинами. Забруднення і спустошення грунту призводить до того, що отруйні речовини поглинаються людиною разом з їжею і водою. Це спричиняє порушення травлення

Проблема парникового ефекту В результаті антропогенної діяльності неухильно збільшується кількість вуглекислого газу (CO2) в атмосфері, що призводить до посилення парникового ефекту і сприяє підвищенню температури повітря в земної поверхні. Кліматичні зміни впливають на режим опадів. Потепління призводить до збільшення випаровування з поверхні океанів і, отже, до зростання кількості опадів, що випадають на земну поверхню. Зміна клімату неминуче позначається і на рівні Світового океану. Висловлюються припущення, що західна частина Антарктичного крижаного щита нестійка і може зруйнуватися (при швидкому потеплінні) протягом кількох десятиліть, що підвищить рівень океану приблизно на 5 м і призведе до затоплення значних ділянок земної поверхні.

Екологічна ситуація в Україні

В Україні за двадцять вісім років незалежності питання екології піднімалося безліч разів та навіть декларувалося на найвищому державному рівні.

Земля, що живить нас, повітря, яким ми дихаємо, вода, яку п'ємо, щорічно зазнають величезних втрат від необдуманої дії тих, хто ними користується.

В Україні екологічна криза значно поглибилась після аварії на ЧАЕС.

За розвіданими запасами бурштину Україна посідає третє місце у світі, поступаючись лише Польщі та Росії.

Основні запаси бурштину зосереджені в Рівненській, Волинській та Житомирській областях. Несанкціоноване бурштинокопання призводить до знищення лісів та пошкодження ґрунту. Тисячі гектарів лісів перетворено на пустелі.

Лісистість нашої країни становить лише 15.9%, проте Україна є шостою в Європі за запасами деревини. Незаконна вирубка лісу є ще однією екологічною проблемою. Особливо вона актуальна в Карпатах. Масове знищення дерев спричиняє паводки, бо поріділі ліси не затримують воду.

Сміттєвий хаос за обсягами утворення небезпечних відходів наша країна лідирує серед 105 країн які ведуть так статистику. При цьому переробляють в Україні лише 3,2% відходів. За даними Міністерства екології, станом на 2016 рік, в Україні існувало близько 33000 несанкціонованих сміттєзвалищ та полігонів. Сміттєзвалища забруднюють повітря, ґрунти і підземні води.

ЛЮДСТВО ПОВИННО ПОЧАТИ ДІЯТИ!

ТОЖ ПІДТРИМАЄМО ЧИСТОТУ НАВКОЛИШНЬОГО СЕРЕДОВИЩА РАЗОМ!


https://www.youtube.com/watch?v=sOGzzeRyhnA&feature=youtu.be

https://www.youtube.com/watch?v=91OM9aZLxyg&feature=youtu.be