Технологія виготовлення м’якої іграшки

Виготовлення м’якої іграшки складається з кількох етапів:

-вибір ескізу;

-підготовлення лекал;

-пітбір матеріалів;

-розкрій деталей;

-з’єднання деталей крою;

-набивання іграшки наповнювачем;

-збирання конструкції (якщо іграшка складається з деталей крою);

-остаточне оформлення роботи (оздоблення іграшки).

 Виготовлення лекал викрійок.

Викрійку найкраще робити з картону, тому що тверді лекала щільніше прилягають до матеріалу, їх легше обводити, вони більш довговічні.

-        Скопіюйте викрійки на кальку, попередньо скріпивши їх з аркушом викрійки скрепками для уникнення зсуву.

-        На аркуш картону накладіть аркуш копіювального паперу, а зверху прикріпіть скріпками кальку з намальованими на ній викрійками.

-        Простим олівцем або кульковою ручкою обведіть викрійки по контуру. На картоні утвориться копія викрійки. Нанесіть на викрійку всі позначення і надписи (назва деталей і їх кількість).

-        Виріжте лекала та покладіть їх у конверт. На конверті напишіть назву іграшки. Зберігаючи лекала, можна зшити таку ж м'яку іграшку ще раз, не витрачаючи час на виготовлення лекал.

Якщо виникає необхідність виготовити іграшку більшого або меншого розміру, ніж наявна форма, то з викрійкою потрібно попрацювати додатково. Не важкий, старий, але цілком надійний спосіб - збільшення або зменшення масштабу креслень і малюнків за допомогою квадратів.

Розкроювання виробу.

Оглянути  тканину на наявність дефектів, Визначити напрямок малюнку, напрямок ворсу, напрямок нитки основи

Розкроювати парні деталі краще у подвійній розкладці тканини, але у випадку невеликих та окремих шматочків тканини всі деталі доведеться розкроювати в одинарній розкладці. Не забувайте для парних деталей перевернути лекало (заздалегідь пронумеруйте його сторони )

Деталі з хутра, пальтової тканини, мілкі деталі, що не вивертаються, а зшиваються з лицьового боку, викроюємо без припусків на шви.

Деталі з сипкої, тонкої тканини викроюємо з припусками 0,5-1 см.

Спочатку розкладаємо і обводимо великі деталі іграшки, потім малі. Обов’язково перевіряємо наявність всіх основних та декоративних деталей. У випадку нестачі матеріалу перевагу віддаємо основним деталям.

Вирізайте деталі виробу гострими ножицями з дотриманням правил безпеки праці.

 Зшивання деталей

Зшивають іграшку точно по лініях вручну або на швейній машині

Шов «уперед голку» (зметувальний). Це найпростіший, але разом з тим найпотрібніший із швів. Роботу над кожною, без винятку, іграшкою ви починатимете саме з нього. Якщо шити іграшку, попередньо її не зметавши, деталі можуть зміститися і робота буде зіпсована: іграшка вийде косо­бокою, неохайною. Виконують шов «уперед голку» так. Дві деталі іграшки складають лицем до лиця і, відступивши 0,5 см від краю, прошивають їх невеликими стібками справа наліво.

https://uk.m.wikipedia.org/wiki/%D0%A8%D0%BE%D0%B2_%D1%83%D0%BF%D0%B5%D1%80%D0%B5%D0%B4_%D0%B3%D0%BE%D0%BB%D0%BA%D1%83

https://youtu.be/KstvqIp92-c


 «петельний шов»

Шов в однаковій мірі може бути використаний як оздоблювальний так і з’єднувальний для скріплювання з зовнішнього боку деталей виробу, якщо тканина не сипуча. Якщо ж тканина сипуча, то шов застосовується як з’єднувальний з внутрішньої сторони деталей виробу.

Петельний шов складається з окремих петлеподібних стібків і виконується справа наліво. Голкою проколюють тканину зверху донизу по вертикальній лінії. При цьому нитка завжди залишається під голкою. Нитку потрібно протягувати крізь тканину плавно, тому що із-за різких рухів петлі будуть затягнутими нерівномірно. Коли елементи з’єднані петельним швом не вивертаються, вузлик варто хованим між деталями. Якщо у процесі шиття закінчується нитка, то вводити нову потрібно на другому-третьому стібку від кінця. В цьому випадку перехід на нову нитку буде не помітний і робота виглядатиме акуратно.


 https://pin.it/2DnNPty

 https://pin.it/2hMDfdP

https://youtu.be/hjeklRKaqTw

  Д.З. До наступного уроку приготуйте тканину білу 20*20, нитки для шиття (любий яскравий колір),  голку та ножиці.