Тренувальні вправи по виконанню ручних швів («петельний» та «уперед голку»)

                    Прийоми безпечної праці

 Якісні голки та шпильки мають бути гострими, рівними, неіржавими.

 Шпильки та голки потрібно зберігати в гольниці, в подушечці для голок, на магніті; категорично забороняється вколювати їх у маленькі м’які іграшки.

 Ножиці під час роботи потрібно тримати на столі із зімкнутими лезами, кільцями до себе, справа (зліва для шульги) на відстані від краю стола не менше 20 см, щоб випадково не впали.

Передавати ножиці потрібно кільцями вперед, тримаючи пальцями за зімкнуті леза.

 Оптимальну довжину нитки для ручного шиття відміряйте так: тримаючи двома пальцями за кінчик, обведіть нитку кругом ліктя знову до пальців.

Правила користування голкою

1) Голку тримай тільки з протягнутою ниткою в

гольнику або футлярі.

2) Не вколюй голку в свій одяг.

3) Не бери голку до рота.

4) Запасні голки зберігай у футлярі або гольнику.

5) Не використовуй голку замість булавки.

https://vseosvita.ua/library/prezentaci-do-uroku-trudovogo-navcanna-visivanna-osnovni-prijomi-roboti-oznajomlenna-zi-svami-sov-upered-golku-sov-nazad-golku-visivanna-maniski-47249.html



Шов «уперед голку» (зметувальний). Це найпростіший, але разом з тим найпотрібніший із швів. Роботу над кожною, без винятку, іграшкою ви починатимете саме з нього. Якщо шити іграшку, попередньо її не зметавши, деталі можуть зміститися і робота буде зіпсована: іграшка вийде косо­бокою, неохайною. Виконують шов «уперед голку» так. Дві деталі іграшки складають лицем до лиця і, відступивши 0,5 см від краю, прошивають їх невеликими стібками справа наліво.

https://uk.m.wikipedia.org/wiki/%D0%A8%D0%BE%D0%B2_%D1%83%D0%BF%D0%B5%D1%80%D0%B5%D0%B4_%D0%B3%D0%BE%D0%BB%D0%BA%D1%83

https://youtu.be/KstvqIp92-c


 «петельний шов»

Шов в однаковій мірі може бути використаний як оздоблювальний так і з’єднувальний для скріплювання з зовнішнього боку деталей виробу, якщо тканина не сипуча. Якщо ж тканина сипуча, то шов застосовується як з’єднувальний з внутрішньої сторони деталей виробу.

Петельний шов складається з окремих петлеподібних стібків і виконується справа наліво. Голкою проколюють тканину зверху донизу по вертикальній лінії. При цьому нитка завжди залишається під голкою. Нитку потрібно протягувати крізь тканину плавно, тому що із-за різких рухів петлі будуть затягнутими нерівномірно. Коли елементи з’єднані петельним швом не вивертаються, вузлик варто хованим між деталями. Якщо у процесі шиття закінчується нитка, то вводити нову потрібно на другому-третьому стібку від кінця. В цьому випадку перехід на нову нитку буде не помітний і робота виглядатиме акуратно.

 https://pin.it/2DnNPty

 https://pin.it/2hMDfdP

https://youtu.be/hjeklRKaqTw