Орнамент у смузі. Орнамент у колі.

Людина з давніх часів оздоблювала свій одяг, житло, зброю та посуд різними узорами. Ще в найранішу пору свого розвитку вона зображувала на стінах печери, що правила їй за житло, а також на кам'яній зброї, якою користувалася, різні нескладні узори та схематичні зображення. Свої малюнки первісна людина видряпувала на камені.

Як ви вважаєте, що зображувала первісна людина на стінах печер, хто був героєм тих розписів? (Зброю, звірів, на яких полювала, тому що звір - джерело життя й водночас смертельна загроза для людини.)

Створення цих малюнків було своєрідним засобом вивчення анатомії та повадок тварин і носило також первісний, релігійний, чаклунський сенс. Цими символічними зображеннями вона хотіла закріпити свої успіхи в полюванні, яке в той час було джерелом її існування та добробуту. Отже, такі первісні малюнки набували тоді характеру заклинання природи, заклинання звірів.

Згодом малюнок набуває вже характеру прикраси. Різноманітними узорами людина оздоблює свою зброю, одяг, прикрашає посуд і навіть своє тіло. Пізніше мистецтво виконувати узори різьбою на металі, на камені, на дереві, вишивання нитками та розмальовування фарбами досягло високого рівня в багатьох народів Єгипту, Греції та ін.

У наші часи вміння прикрашати узорами-орнаментами широко застосовується в різних галузях сучасного життя:

- у промисловості - називайте, що конкретно прикрашають узорами. (Тканини, шпалери, килими, кераміка тощо.)

- в архітектурі (Скульптурні, орнаментальні прикраси.)

- в оформленні книжок, журналів.

Тобто все, що нас оточує в нашому побуті, має орнаментальне оформлення в тій чи іншій формі.

Слово «орнамент» походить від латинського «ornamentum» - прикраси, orno - прикрашаю. Тобто орнамент - це прикраса, це видуманий узор, красива витівка - казка, що складається з красивих форм і приваблюючих фарб. Окремі частини орнаменту взято з природи, але натуральні форми, а також їхній колір перероблені та стилізовані так, як підказують творча фантазія та художній смак виконавців. Тому й кольори в орнаментах добираються за певним сполученням, приємним для очей. Орнаментом оздоблюють найрізноманітніші речі. Отже, своїм змістом та характером виконання орнамент повинен відповідати призначенню тієї речі, яку ним оформляють.

Згадайте, які бувають візерунки орнаментів за характером мотиву? (Геометричними, рослинними, складені з форм тваринного світу та змішаними, що утворюються поєднанням кількох мотивів.)

Вивчаючи зразки орнаментів різних часів і народів, можна встановити, що орнаменти у своїй побудові мають певну закономірність, повторення елементів узору, певну симетрію.

Згадайте, що називається ритмом? (Ритм - це рівномірне чергування однакових елементів орнаменту.)

Орнамент у колі. Є кілька способів того, як це зробити. Перший і найпоширеніший - за допомогою креслярських інструментів. Крім того, можна взяти трафарети або виконати їх самостійно. У цьому випадку досить розділити окружність на чотири частини.

Будь-яка складна форма, вписана у коло, завжди виглядає лаконічною і гармонійною. Коло - це символ єдності, замкнутості всередині певного простору. Візерунок може бути будь-яким - що складається з геометричних фігур, пелюсток, ліній, тварин, зірок, букв, тексту.

Геометричний орнамент в колі виконується так:

Робите окружність необхідного розміру;

Ділите її на відповідну кількість частин;

По осях за допомогою циркуля розмічають допоміжні лінії;

Заповнюєте кольором.

 Рослинний орнамент в колі виконується наступним чином:

Складаєте мотив з одного або декількох елементів. Краще відразу вписувати його в сектор потрібного розміру;

Виконуєте трафарет, вирізаючи потрібний контур всередині аркуша паперу або так, щоб обводити зовнішній абрис об'єктів;

Креслите окружність і ділите її на потрібну кількість частин;

За проведеними осями маєте в своєму розпорядженні трафарети і обводьте їх;

Виконуєте орнамент в кольорі.

Орнамент у смузі.

На площині, яку оздоблюють орнаментом, простим олівцем наносять контрольні лінії;

Знаходимо центр, щоб орнамент був симетричним з однаковим розміщенням деталей;

Деталі орнаменту малюються по обидва боки від центральної фігури.

http://antoniuk8.pp.ua/index.php/urok-10

https://pustunchik.ua/ua/treasure/draw/risuyem-ornamenty-i-uzory