Репродуктивне здоров'я молоді        

Соціальні та законодавчі аспекти репродуктивного здоров'я

 Репродуктивне здоров'я - це можливість зачати, виносити і народити здорову дитину. Його збереження - завдання і жінки, і чоловіка, хлопчика та дівчинки. Кожна вагітність повинна бути бажаною, а батьки майбутньої дитини - здоровими.

 Стан репродуктивного здоров'я багато в чому визначається способом життя людини, відповідальним ставленням до власного здоров'я, а також рівнем її інформованості з питань репродуктивного здоров'я, можливостей його збереження та реалізації репродуктивних прав.

Поняття «репродуктивне здоров'я» і «репродуктивні права» нерозривно пов'язані, оскільки право на репродуктивний вибір – це визнання права людини приймати вільні і самостійні рішення про своє репродуктивне здоров'я, в тому числі народження дітей, час та проміжки між їх народженням, в т.ч. право приймати рішення щодо дітонародження без дискримінації, погроз і насильства, а також визнання права на отримання відповідної інформації. Право на репродуктивний вибір, планування сім'ї, охорону репродуктивного та сексуального здоров'я відноситься до основних прав людини.

         Основні зусилля суспільства потрібно спрямувати не на попередження небажаної вагітності та збереження статевого здоров'я, ана реалізацію репродуктивного права, як основного права людини.  Для цього потрібно знати причини через які це право порушується та спрямувати роботу на усунення даних чинників.

До них відносяться наступні:

1. Інформаційна необізнаність

Проблема нестачі інформації як про особливості підліткового організму і статевого життя, так і про заходи запобігання від небажаної вагітності та інфекційних захворювань є, мабуть, основною і першочерговою.

Тут виникає одвічне питання про те, на чиїх плечах лежить відповідальність за інформування підлітків про делікатні питання статевого дозрівання та статевої гігієни. З одного боку, дитина виховується в сім'ї, яка повинна бути зацікавлена у гармонійному розвитку свого чада і його здоров'я. З іншого боку, у віці 6 – 7 років батьки розділяють виховну функцію з освітньою установою й питання інформування та профілактики раннього статевого життя і її наслідків стають прерогативою школи.

Насправді все ще гірше: батьки вважають, що немає необхідності розмовляти зі своєю дитиною на ці делікатні і бентежачі теми, що дитина сама про все дізнається так чи інакше у школі чи від подруг. У результаті, поки дорослі люди вирішують і сперечаються щодо того, хто повинен просвітити підлітка з усіх цих питань, самі підлітки заявляють про свою дорослості раннім і небезпечним сексом.

 2. Соціальні фактори

       Ще однією важливою причиною можна назвати неблагополучне соціальне та економічне становище дівчинки підлітка. Згідно зі статистичними даними, наведеними різними літературними джерелами, високий показник підліткової вагітності характерний для слабо розвинених і економічно неспроможних країн. Найчастіше, народження дитини стає джерелом доходу для сім'ї за рахунок допомоги.

3. Бажання стати дорослими

      Наступною причиною є розкутість підлітків в сексуальному плані. Журнали, ток-шоу, інтернет буквально переповнені образами спокусливих і впевнених у собі жінок, які найчастіше стають об'єктами наслідування й ідентифікації для дівчаток підлітків. Їм хочеться бути дорослими. Їм здається, що вони вже дорослі і самостійні, самі можуть приймати рішення і тримати за них відповідь. З останнім найчастіше і виникає проблема.

      Підлітковий секс - це бунт, доказ зрілості та/або любові ризик і престиж в очах однолітків, це те саме самостійне рішення. На жаль, досить часто воно призводить до серйозних наслідків, наприклад до вагітності. Ось тут і виникає проблема з відповідальністю за свої вчинки, приходить усвідомлення безпорадності й незахищеності, неготовність. Дитина залишається один на один з реальністю, з батьківським гнівом, зі своїми страхами з відповідальністю за нове життя, або з венеричною хворобою.

      Це не всі, а лише основні причини, за якими дуже часто діти кидаються в секс, як у вир, і досить часто в цьому болоті тонуть.

4. Немає взаєморозуміння в сім'ї

      Є мабуть ще один, дуже важливий момент, на якому хотілося б зупинитися докладніше. Справа в тому, що часто на інтимну близькість дівчинку-підлітка штовхає відсутність емоційної близькості в сім'ї, відсутність відчуття прийняття і любові з боку значущих дорослих.

Як видно, проблеми збереження репродуктивного здоровя підлітка багатопрофільні, мультидисциплінарні і стосуються не тільки різних аспектів життя людини, але і всіх вікових етапів, через які він проходить.

      Найчастіше з'ясування причин починається вже після виникнення прецеденту та бувають випадки, коли його виникнення виявляється з першими поштовхами дитинки, абе з серйозними проблемами із статевим здоровям. І це знову ж таки фактор вкрай низької інформованості самого підлітка і сприйняття батьками своєї дитини. Багато батьків навіть думки не допускають про можливість статевого життя у дочки або сина. У їх свідомості вони все ще нетямущі діти, розумниця – донька з головою занурена в навчання та іграшки, спотсмен –син який есь свій час віддає тренуваням. Така відмова сприймати закономірний розвиток і дорослішання своєї дитини часто обертається для люблячих батьків шоком.

       Тому і для підлітків, і для батьків краще володіти інформацією про основні ознаки вагітності у підлітка та симптоми венеричних хвороб.

      Однак що робити якщо вже сталося? До кого звернутися в першу чергу, якщо вам як спеціалісту стала відома інформація про вагітність дівчинки, або про проблеми із здоров'ям? Потрібно розуміти у якому емоційному стані знаходиться дитина.

Психологічні проблеми

      Вагітність у дівчинки - підлітка не кращим чином позначається на її психоемоційному стані. Дізнавшись про вагітність, що, як правило, відбувається зі значним запізненням, юні вагітні спочатку переживають шок і почуття провини, лякаються, втрачаються і починають панікувати. Підлітку з його ще несформованою і дитячою психікою практично неможливо оцінити ситуацію і вирішити проблему самостійно.

       Одні занурюються в депресію, а інші сподіваються на самоусунення проблеми - а раптом вагітність розсмокчеться або я просто помилилася. Важливу роль в наданні психологічної допомоги та підтримки може зіграти доросла людина, з яким у неповнолітньої довірчі відносини. Це може бути мама чи бабуся, шкільний учитель або психолог, старша подруга (сусідка, приятелька батьків).

     Саме від того, як в даній ситуації поведеться дорослий, почувши про шокуючою новини, залежить подальша поведінка підлітка, його рішення про вихід вагітності, а в разі виношування і правильне ставлення до свого становища і настрій на материнство.

      Намагаючись приховати своє становище, підлітки до останнього, можливо і до пологів, ведуть асоціальний спосіб життя, курять, вживають наркотики і алкоголь, всіляко приховують живіт одягом, не бажають відвідувати лікаря і виконувати його рекомендації, що не може не позначитися на стані здоров'я народженого дитини і юної мами.

       Психологічна неготовність дівчинки до материнства або змушує її відмовитися від дитини ще в пологовому будинку, або повністю усунутися від його виховання. Така дитина сприймається юної матір'ю живим докором і зростає у відсутності любові і ласки.

       Після бесіди з дитиною потрібно призначити зустріч батькам. Дитина має розуміти, що ви підтримуєте її і саме для її добра влаштовуєте зустріч з батьками. Подальша робота з дитиною має проходити за згодою батьків.

     Ви як спеціаліст маєте розуміти що перш за все це медична проблема. Законодавчо закріплено процедуру отримання згоди на медичне втручання у дітей у чотирьох документах українського законодавства, а саме: у Цивільному кодексі (ЦК), у Законі України (ЗУ) «Основи законодавства України про охорону здоров’я» і у двох Наказах МОЗ — від 2.06.2009 р. № 382 «Про затвердження Тимчасових стандартів надання медичної допомоги підліткам та молоді» і від 24.05.2013 р. № 423 «Про затвердження Порядку надання комплексної медичної допомоги вагітній жінці під час небажаної вагітності, форм первинної облікової документації та інструкцій щодо їх заповнення».

        Усі ці нормативні документи узгоджуються між собою. Перші три з них містять чітку інформацію про те, що дитині до 14 років медична допомога надається тільки за згодою законного представника, а від 14 до 18 років — за згодою батьків. Пункт 2 Статті 284 ЦК гласить, що фізична особа, яка досягла чотирнадцяти років і яка звернулася за наданням їй медичної допомоги, має право на вибір лікаря та вибір методів лікування відповідно до його рекомендацій, а згідно із п. 3 Статті 284 ЦК, надання медичної допомоги фізичній особі, яка досягла чотирнадцяти років, провадиться за її згодою. Звертаю вашу увагу, що п. 1 Статті 34 ЦК гласить, що повну цивільну дієздатність має фізична особа, яка досягла вісімнадцяти років (повноліття)».

         У переважній більшості випадків батьки рано чи пізно дізнаються про те, що їхня донька переривала вагітність, і висувають претензії лікарям, які здійснили медичне втручання. Останнім часом почастішали випадки позовів до суду таких батьків проти лікарів, які здійснили аборт. А в суді юрист може легко довести незаконність дій лікаря, тим паче, якщо були ускладнення аборту або віддалені несприятливі наслідки (наприклад, безпліддя).

          Цивільний кодекс України
Стаття 284. Право на медичну допомогу
1. Фізична особа має право на надання їй медичної допомоги.
2. Фізична особа, яка досягла чотирнадцяти років і яка звернулася за наданням їй медичної допомоги, має право на вибір лікаря та вибір методів лікування відповідно до його рекомендацій.
3. Надання медичної допомоги фізичній особі, яка досягла чотирнадцяти років, провадиться за її згодою.
4. Повнолітня дієздатна фізична особа, яка усвідомлює значення своїх дій і може керувати ними, має право відмовитися від лікування.
5. У невідкладних випадках, за наявності реальної загрози життю фізичної особи, медична допомога надається без згоди фізичної особи або її батьків (усиновлювачів), опікуна, піклувальника.
6. Надання фізичній особі психіатричної допомоги здійснюється відповідно до закону.

       Проблема законодавчого регулювання у цієї категорії осіб насамперед стосується дівчаток, особливо щодо питань ранньої вагітності, її переривання і тестування на ВІЛ/СНІД. Законодавство чітко не визначає, як здійснювати медичний супровід такої дитини в подальшому, інформувати батьків чи ні. З одного боку, відповідно до чинного законодавства, дитина старше 14 років має право не розповідати батькам про стан свого здоров’я, а з іншого — батьки зобов’язані піклуватися про стан здоров’я своєї дитини.

      У таких випадках потрібно керуватися наступними законодавчими документами, а саме

Сімейний Кодекс України
Розділ І
Загальні положення
Стаття 6. Дитина
1. Правовий статус дитини має особа до досягнення нею повноліття.
2. Малолітньою вважається дитина до досягнення нею чотирнадцяти років. Неповнолітньою вважається дитина у віці від чотирнадцяти до вісімнадцяти років.

      Необхідно пам’ятати, що й батьки дитини мають певні обов’язки, визначені законодавчо. МОЗ у наказі № 423 зробило посилання на статтю 284 ЦК, яка передбачає, що надання медичної допомоги фізичній особі, яка досягла чотирнадцяти років, провадиться за її згодою. Але ж закон необхідно трактувати системно! Так, існує стаття 285, яка передбачає, що батьки, усиновителі та опікуни і піклувальники мають право на інформацію про стан здоров’я дитини. Ця сама норма законодавчо закріплена й у статті 39 ЗУ «Основи законодавства України про охорону здоров’я».              Крім того, Сімейний Кодекс (СК) також містить норми, які вказують, що батьки зобов’язані піклуватися про здоров’я дитини, її фізичний, духовний і моральний розвиток. Тобто, ЦК передбачає, що батьки мають право знати про стан здоров’я дитини, а відповідно до статті 150 СК батьки зобов’язані піклуватися про здоров’я дитини. Отримання батьками інформації про стан здоров’я їхніх дітей є необхідною умовою для виконання ними свого обов’язку щодо піклування про стан здоров’я своєї дитини, оскільки СК покладає на батьків обов’язок турбуватися про здоров’я дитини.

      Часто батьки у такій ситуації впадають у ступор і для них також потрібна підтримка та поради. Для батьків потрібно надати чітку інформацію про їхні наступні дії.

1.     Звенутися до гінеколога; дівчинка повинна бути поставлена на облік по вагітності, чим раніше, тим краще. Можливо, якщо для дитини новина стала шоком, доведеться звернутися до психолога. Якщо мало місце примус, або ви принципово хочете покарати винних, а також знаєте, хто батько майбутнього малюка, можна проконсультуватися з юристом. Але, звичайно, ситуація досить делікатна, і слід бути обережними з кримінальним переслідуванням, щоб не нашкодити дочці.

2.     Слід розуміти, що виховні та каральні заходи в разі підтвердженої вагітності, м'яко кажучи, запізнилися. Перед вами не тільки непутьове чадо, але майбутня мати, якій потрібно спокій і підтримка близьких. Спробуйте з'ясувати обставини роману, що призвів до настільки серйозних наслідків. Можливо, для другої сторони конфлікту дитина бажана, і справа йде до весілля.

3.     Навіть якщо немає, не можна вирішувати проблему «наскоком» і відразу вести дитину на аборт. Так, 14 років – пороговий вік, коли організм у разі вагітності буде відчувати стрес і перевантаження. Ніхто не каже, що буде легко, але все може вийти. Тоді на світ з'явиться ваш онук чи внучка.

             Для батьків і для майбутньої мами потрібно донести , що якщо прогноз гінекологів сприятливий, сама неповнолітня налаштована позитивно і хоче народжувати, то найкраще, що можна зробити в ситуації з 14-річною вагітною, це підтримати її рішення. Важливо, щоб рішення було обов'язково її власним, і дивлячись в перелякані очі, в яких застиг питання «що мені робити?», Не піддавайтеся спокусі вирішити все за неї. Тепер вона жінка і господиня своєї долі, навіть якщо до неї ця думка ще не дійшла.

Вагітність неповнолітньої дівчини.

Інструкція для батьків.

Основні ознаки вагітності у підлітка

·         Мабуть, найбільш поширеною і відомою ознакою вагітності є менструальна затримка. У разі підліткового організму ця ознака не так очевидна і явна як здається на перший погляд. В юному віці менструальний цикл тільки починає встановлюватися і ще не має такої чіткої періодизації як у дорослої жінки. Звичайно, якщо дівчинці-підлітку вже більше 15 років, то цикл у неї вже цілком устоявся і затримка є явним сигналом до вагітності.

·         Наступним за очевидності ознакою є безпричинна нудота і блювота. Однак і тут є підводні камені. Справа в тому, що токсикоз не завжди є супутником початку вагітності. Досить часто він виникає у другій половині і стає не ознакою, а супутником періоду виношування дитини.

·         Страви стають огидними. Така реакція на улюблені страви, цілком годиться для діагностичної ознаки вагітності.

·         Ще один момент – це набрякання грудей і поява больових відчуттів в області сосків.

·         Почастішання позивів до сечовипускання.

·         Зміна загального самопочуття. Виражена сонливість і млявість.

·         Також слід додати такий момент як зміна психоемоційного стану. Під впливом гормональної перебудови під час вагітності часто спостерігаються перепади настрою, плаксивість, істеричність і підвищена дратівливість.

Для того щоб переконатися в наявності або відсутності вагітності, має сенс придбати в аптеці і зробити тест на вагітність. При позитивному результаті тесту, а також у разі виявлення перерахованих вище ознак вагітності у підлітка слід негайно звернутися за консультацією до лікаря-гінеколога.

 Вагітність неповнолітньої дівчини. Інструкція для батьків.

Ви завжди пишалися своєю донькою - вона прекрасна і добра людина, із задоволенням вчиться, товариська, з нею цікаво, подружки-друзі роєм в'ються навколо вашої дівчинки - всі хочуть з нею спілкуватися. Але в один прекрасний момент ви дізнаєтеся: ваша маленька красуня, ваша мила донечка сама скоро стане мамою - вона вагітна. Які перші думки у вас виникають? Шок, ступор, неможливість вимовити ні слова або неконтрольований гнів?

Хочеться образити, вдарити доньку, знайти цього недбайливого "татуся" і показати йому, " де раки зимують ". Кого звинувачувати і що робити? Адже на очах руйнується світ, адже ви не так все собі уявляли. Як же правильно вчинити батькам?

У великому стресі ми настільки концентруємося на своїх почуттях, що забуваємо про інших. А вашій дівчинці зараз нітрохи не краще. Уявіть її відчуття. Їй 15-16 років і вона дізнається, що вагітна. Що вона відчуває? Страх і сором, що зароджується і ще таке тендітне почуття материнства, надію, що все налагодиться, що все піде своєю чергою. Але найголовніше - вона зізналася вам у своїй проблемі, оскільки довіряє вам. Радійте - ви для неї найближчі люди!

За статистикою, вагітні дівчатка настільки побоюються соціального, а в першу чергу батьківського гніву, що прирікають себе на додаткові труднощі - вчасно не встають на облік по вагітності, а, отже, ризикують здоров'ям дитини, затягують з термінами аборту або роблять його нелегально.

Якщо ви дізналися, що ваша дочка вагітна:

1. Не засуджуйте і не відштовхуйте її.

Приборкайте свої емоції. Якщо хочеться рвати, метати, лаятися - скажіть про свої почуття і вийдіть в іншу кімнату. Хочеться плакати - поплачте, але обов'язково поясніть, що вам потрібен час, щоб впоратися з емоціями.

2. Подякуйте доньці за довіру.

Скажіть, що вона завжди може розраховувати на вашу допомогу, вашу любов, розуміння і дбайливе ставлення.

3. Запитайте її про відносини з її партнером.

Ваша дівчинка, напевно, в курсі, що її друг може понести кримінальне покарання за розбещення неповнолітніх? Або може вчинити більш гуманно? Запросіть молоду людину до себе, краще з його батьками і поговоріть разом.

Запитаєте: "Чи хочете ви бути разом? Чи готові створити сім'ю? Чи готові ви обидва стати батьками? Чи можете ви нести відповідальність за дитину? Що ви насправді зможете зробити для дитини? Що кожен з присутніх може зробити доброго для майбутньої сім'ї і дитини? "

Можливо, ви не відразу отримаєте відповіді на конкретні питання, оскільки кожному потрібен час, щоб усвідомити всю ситуацію. Частина питань відпаде сама собою після відвідин лікаря. А до деяких питань вам доведеться повертатися кілька разів.

І пам'ятаєте, чим делікатніше і доброзичливіше ви будете вести розмову, тим більша вірогідність зберегти цю зароджувану сім'ю і малюка. Чому? Тому що будь-який хлопець/дівчина у будь-якому віці підсвідомо потай мріє про власну сім'ю. Це закладено в нас природою.

4.Сходіть з дочкою до лікаря на обстеження.

Це необхідно, щоб дізнатися про термін вагітності, чи здорова дочка і чи може вона народити.

5.Важливо! Виключіть ймовірність позаматкової вагітності.

Дуже важливо при настанні вагітності виключити ймовірність позаматкової вагітності. Якщо ваша дочка на тлі затримки менструації відчула різкий або приступоподібну біль в паховій області або внизу живота - терміново викликайте швидку: це може бути позаматкова вагітність. Вона загрожує розривами труб і внутрішніми кровотечами, вкрай небезпечними для життя.

Заспокоївшись і зібравши інформацію, дійте далі.

Розгляньте можливі варіанти:

1. Майбутня мама нездорова.

·     У дівчини є захворювання, що підлягають лікуванню при вагітності. Дізнайтеся, яке лікування потрібно, де і як його можна провести, а також чи можна неповнолітній народити.

·     Є захворювання, при яких виношування і розродження небезпечно для матері. У такому випадку проводяться штучні аборти . Показання для штучних абортів - ураження серця, печінки, очей, онкологічні захворювання, туберкульоз, психічні розлади і якщо пологи становлять небезпеку для життя матері і дитини. Штучні аборти проводяться протягом всієї вагітності.

2. Майбутня мама здорова, але дитина небажана.

Перш ніж зробити аборт, зважте всі "за" і "проти". І найголовніше, разом з донькою дайте собі відповідь на питання: "А чи так необхідно позбутися дитини? Для чого мені це позбавлення? Що криється під цим бажанням насправді? Розглянемо можливі варіанти відповідей.

·     "Я не люблю дітей".

Відмовка майбутніх батьків через нав'язані кимось установки, відсутності навичок спілкування з дітьми, не до кінця сформовані батьківські почуття.

·     "Дитина буде нагадувати мені про помилки молодості".

Дитина - це не помилка, а подарунок долі. Якщо мама так відповідає, це говорить про її егоїстичність. Дитина - не річ, не сувенір, який може нагадувати про що-небудь, а особистість, яка потребує батьківської турботи, захисту і розвитку. Особистість, у якої своя доля, дорога і призначення.

·     "Я ще не довчилася, не знайшла хорошу роботу, не досягнула потрібного соціального рівня, молода людина сама ще дитина - як я буду одна? "

Справжнє призначення людини - підкорювати вершини і долати складнощі. Якщо ми знаходимося в тепличних умовах, ніякого особистісного розвитку не відбувається. Є маса людей, які в молодості встигли вивчитися, знайти хорошу роботу, виховати чудових дітлахів та ще й поїздити по світу. Якщо грамотно все продумати, підключити родичів, не панікувати і не зривати один на одному злість-все вийде! Заодно і родичів можна згуртувати.

·     "Мені ще рано. Організм не сформований".

Так, вагітність до 18 років може протікати з ускладненнями, але якщо лікар не наполягав на перериванні, навіщо себе накручувати? Чим старшою стає людина, тим більше хвороб вона наживає. Є жінки, які вже у 35 страждають від клімаксу. Потім можна і зовсім не встигнути.

Аборт - це величезний удар по гормональній системі дівчини, а тому далеко не у всіх відновлюється здатність до подальшого зачаття. Після аборту можуть бути маткові кровотечі, які важко виліковуються. В результаті аборту матка так і залишається незрілою, а, отже, не готовою до виношування плоду.

Дівчата, які зробили аборт, стають постійними пацієнтками гінекологів, важко вагітніють, страждають несвоєчасним відходженням вод і викиднями. У більшості випадків дівчата, які перенесли аборти, надалі страждають на рак молочної залози.

Якщо говорити про види аборту, то найнебезпечнішим вважає інструментальний. Він може призвести до інфікування матки, порушення менструацій , зниження статевого потягу. Будь який аборт може призвести до нав'язливого почуття провини, докорів сумління. На тлі цього часто розвиваються неадекватна поведінка, неврастенія, реактивна депресія і ряд інших психічних захворювань.

Умови здійснення аборту.

За законом штучний аборт здійснюється до 12 тижнів, після 12 тижнів переривання вагітності можливе лише за медичними показаннями, про які ми описували вище.

Окремо варто відзначити соціальні показання для штучного аборту при терміні до 28 тижнів. До них відносяться:

·      соціальна і фізична незрілість дівчини, тобто її неповноліття;

·      вагітність, що наступила в результаті згвалтування;

·      розлучення при вагітності;

·      перебування батьків у місцях позбавлення волі.

 

3. Майбутня мама здорова, дитина бажана.

6 порад батькам:

1.Слухайте лікарів, виконуйте їх рекомендації, не соромтеся задавати питання.

2.Слідкуйте, щоб дочка уникала простудних захворювань, особливо вірусних.

3.Якщо дочка приймає медичні препарати, наприклад , при цукровому діабеті, тиску, захворюванні очей - зверніться до фахівців для корекції схеми лікування. Про алкоголь, куріння і вживання наркотиків, думаємо, не варто нагадувати.

4.Завжди підтримуйте атмосферу довіри, розуміння і підтримки. Це те, про що ми говорили вище. Якщо молоді хочуть одружитися, не бороніть цьому (наприклад, якщо ви думаєте, що майбутній батько ще не дозрів для сімейного життя). Пам'ятайте, в людині закладено величезний потенціал, який включається в нестандартних ситуаціях. Не заважайте йому включитися природним чином. Пропонуйте, але не нав'язуйте свою допомогу і поради. Не тисніть.

5.Запишіть доньку на курси молодих мам. Зазвичай, такі курси проходять в перинатальних центрах, при пологових будинках і жіночих консультаціях. Є й курси для обох батьків. Медики та психологи допоможуть придбати нові знання, як впоратися зі страхами (родів, засудження суспільства, страху перед новим етапом життя), як поводитися з дитиною, як краще прийняти нову роль мами і тата.

6.Якщо ви помічаєте зайву нервозність дочки, неадекватна поведінку - організуйте їй особисту зустріч з психологом якнайшвидше, оскільки негативні емоції не бажані.

https://youtu.be/zalFa__enog 

https://youtu.be/Z5A1_FJjOE0