Тема уроку.  Права людини (Загальна Декларація прав людини, Конвенція ООН про права дитини).

   Кожен з вас – Людина, яка живе сьогодні. Саме тому ми повинні знати, що стаття 3 Конституції України проголошує “Людина, її     життя і здоров’я, честь і гідність, недоторканість і безпека визначаються найвищою соціальною цінністю.”

  Права і свободи людини та їх гарантії визначають зміст і спрямованість діяльності держави. Утвердження і забезпечення прав і       свобод людини визнано головним обов’язком держави.

  • Що таке права людини?
  • До якого віку людина вважається дитиною?
  • Поясніть термін «свобода людини».
  • Де записані права та свободи громадян України?
  • Поясніть вислів «Використовуючи своє право – не зашкодь нікому!»
  • Як ви вважаєте, коли здійснюється найбільше порушення прав людини? (Під час війни.)

Перегляд відео про порушення прав людини у світі.

https://www.youtube.com/watch?v=cQeOrhf2ZaI

       Отже, після закінчення Другої світової війни перед світовою спільнотою на міжнародній арені стало питання про дотримання мирних співвідноси між державами та запобігання порушення  прав людини. Дві світові війни принесли людству нечувані за масштабом трагічні наслідки та грандіозні руйнування. І саме уроки війни дали розуміння того, що права людини мають бути справою не окремого громадянина,  й навіть окремої держави, а всього людства.

       А зараз ми повинні з’ясувати у яких міжнародних документах записані основні права людини та дитини.

      У 1945 р. було створено найбільшу і найвпливовішу міжнародну  організацію – Організацію Об’єднаних  Націй ( ООН), однією з іі держав – засновників була Україна (на той час УРСР). А серед перших документів, які розробила ООН, був спеціальний документ, присвячений правам людини. 10 грудня 1948 року на своєму засіданні в Парижі  Генеральна Асамблея ООН  прийняла Загальну декларацію прав людини.                     

       Сам статут ООН є вихідним міжнародно – правовим документом у  якому сформульовано принцип поваги до прав і свобод людини. Всі держави, члени ООН, зобов’язалися заохочувати повагу  до прав людини та їх додержання.  Загальна Декларація прав людини  має основоположне значення для міжнародної регламентації прав і свобод людини. Вона проголосила всіх людей вільними та рівними у своїй гідності і правах. Вона є першим міжнародним документом, в якому найповніше викладено  перелік прав людини, що базується на 10 християнських заповідях, англійських, американських  і, насамперед французьких законодавчих актах щодо прав людини.  Загальна декларація прав людини складається з преамбули  та 30 статтей, що містять основні права та свободи  людини, які можна розділити на громадянські, політичні, економічні, громадянські, соціальні та культурні.

       У першій статті викладені загальні положення, на яких базується Декларація – невід’ємність прав на свободу та рівність, природність прав людини.

       У другій статті сформульований принцип рівності й недопущення дискримінації щодо прав і свобод людини.

       Загальна декларація прав не є юридично обов’язковим  документом, проте відбиває загальну домовленість народів світу і є моральним зобов’язанням для членів міжнародного співтовариства. Це дає підстави використовувати Декларацію в юридичному та політичному плані на міжнародному та загальнонаціональному рівні.  Декларація прав людини  стала складовою частиною так званої Хартії прав людини, до якої також увійшли два пакти, прийняті Генеральною Асамблеєю ООН 16 грудня 1966 р. на розвиток Загальної декларації прав людини:  Міжнародний пакт про громадянські, і політичні права, та Міжнародний пакт про економічні, соціальні і культурні права. На відміну від декларації пакт має обов’язкову силу для держав, які його підписали.

Переглянемо відео про Загальну Декларацію прав людини.

https://www.youtube.com/watch?v=LPBRcAvlIWY

1.Які з зазначених норм Декларації  ви вважаєте найважливішими для себе? 

2.Чому Україна відмінила смертну кару?

 Україна у 2001 році підписала меморандум про відміну смертної кари.      

3. Як це зв’язано із Загальною декларацією прав людини?

4. Про що  сказано в статті 3  Загальної декларації  прав людини?

Домашнє завдання

Відповідати на питання.