Профорієнтація: перекладач


Перекладач - професія, яка з давніх часів була дуже престижною і затребуваною. Згадки про найперших представників цієї спеціальності сходять до Стародавнього Єгипту. Уже тоді перекладачі були його почесними жителями. Їхні послуги особливо були затребувані в Стародавній Греції, яка тісно контактувала з державами Сходу. Якби не їх знання мов, то, можливо, деякі книги Біблії не дійшли до нашого часу. Адже майже весь Старий Заповіт зберігся виключно в грецькому перекладі. У Древній Русі перекладами займалися монахи-толмачи, яких вважали досить освіченими людьми. Зараз попит на послуги перекладачів досить великий, а володіння іноземною мовою - запорука стрімкого кар'єрного зростання і високої зарплати.

В цілому зараз багато областей, де перекладач (з російської на англійську та ін.) Може себе реалізувати. Це і сфера реклами, і журналістика, і PR, і туристичний бізнес. Ну і, звичайно ж, бюро перекладів. Також високий попит на послуги цих фахівців спостерігається в великих видавництвах. Це й не дивно, адже за 5 років навчання, крім лінгвістичного, перекладач отримує і філологічну освіту.

Сучасний перекладач - професія, що включає такі спеціальності, як:

  • міжкультурна комунікація і лінгвістика;
  • переклад;
  • методика викладання мов і культур;
  • іноземна мова.

Професійний перекладач у своїй діяльності оперує не лише мовними засобами. Будь-який переклад належить до певної сфери людської діяльності. Тож перекладач постійно стикається з новими для себе ідеями, термінами, процесами, які потребують вивчення та аналізу, а не обмежуються лише знаннями із сфери широкої ерудиції. Звичайно, в сучасному світі досить просто почерпнути необхідні вузько-фахові знання із того ж інтернету (пошукові системи, вікіпедія, youtube, онлайн-словники та довідники тощо).

Тож професійний перекладач повністю занурюється у новий для себе світ: вивчає будову двигунів внутрішнього згорання чи технології виробництва сухого вина; читає різноманітну документацію на профільних сайтах, переглядає відео та креслення. Після завершення перекладу розширюється не лише його кругозір: перекладач може отримати додаткові теоретичні знання у відповідних галузях.

На головну Обрати клас

© 2017, School №5.
Template created by School №5

Авторизація