Я ДОСЛІДЖУЮ СВІТ

ТЕМА: «Як живуть мурашки».

За підручником ст. 102 – 103

Мультик

Мурашки належать до густосімейних комах. Вони живуть у мурашниках, що являють собою куполоподібні гнізда. В одному мурашнику живе кілька мільйонів мурашок. Багаторічні сім’ї мурашок складаються із самок, самців і робочих особин. Голова в мурашок рухома, із сильно розвиненими гризучими верхніми щелепами. На голові знаходяться довгі колінчасті вусики і складні очі. Самці і самки мають перетинчасті крила, які легко обламуються. У робочих мурашок крил немає. У деяких мурашок на кінці черевця знаходиться жало, через яке вибризкується секрет, що має запах мурашиної кислоти.

У багатьох видів мурашок існує поділ праці. Поряд з робочими особинами є ще й солдати. У них дуже велика голова з дуже сильними щелепами. Своєю головою солдати закривають усі вхідні отвори у мурашник. Коли робочі мурашки повертаються додому, вони стукають вусиками солдатів по голові, які після такого знаку пропускають їх до мурашника.

         Великі щелепи мурашок-солдатів є їхньою зброєю і робочим інструментом. Солдати можуть нападати на інші види мурашок. Робочі мурашки збирають мед бджіл з вуликів і нектар квітів. Після повернення в мурашник вони відригують цю їжу і годують інших робочих мурашок.

         В їхні функції входять також побудова мурашника і підтримання його в чистоті і порядку, догляд за личинками і лялечками, перенесення їх по мурашнику( з однієї частини в іншу) залежно від часу доби і погоди.

 Зимують мурашки в підземній частині мурашника, де температура не така низька, як на поверхні. Там вони збираються в тісний клубок і в такому стані перебувають до весни.

Чим живляться мурахи ? Головною їжею мурашок є комахи. За один день мурашина сім’я знищує до 1 кг гусені, личинок жуків, метеликів та інших комах. Оскільки більшість комах та їхніх личинкових стадій – шкідники культурних рослин і лісу, мурашки, знищують їх, приносять велику користь. Мурашки, як і дощові черв’яки, розпушують грунт своїми ходами, сприяють його зволоженню, вентиляції і збагаченню перегноєм. Тому мурашники слід оберігати.  

- Чим корисні мурахи?

 Мурахи поїдають рештки тварин, вони є санітарами лісу.

 Вчені підрахували, що за одну годину мурахи збирають навколо свого гнізда понад сто тисяч попелиць і дві тисячі гусениць. Якби лісових санітарів – мурах не було, гусениці знищили б за цей час понад 10% зелених рослин.

 Незважаючи на те, що мурахи поїдають попелицю в такій великій кількості, ці маленькі комахи, розміром не більше 3 мм, дуже швидко розмножуються. Харчується попелиця соком рослин, тому їх відносять до шкідливих комах.

 У першій половині квітня вони вилазять із своїх зимових квартир. Виносять з гнізда трупи мурашок, що загинули під час зимівлі, очищають камери й ходи від дрібного сміття, прокладають ходи по грунту і деревах. Придивившись до мурашиних маршрутів, можна побачити, що мурашині стежки мають крихітні заглиблення і характерний білуватий колір.

         Спочатку мурашки живляться солодкими виділеннями попелиць, червеців, збирають рештки комах. Коли у другій половині квітня на листі з’являються невеликі гусениці , мурашки переключаються на них.

         Відомо, що в житті мурашок органи нюху відіграють важливу роль: інші органи чуттів розвинені гірше. Саме запашні позначки дають можливість рухатися за певними маршрутами – дорогами. Відчувши небезпеку, мурашка виділяє в повітря особливу речовину – феромон тривоги. Відчувши її органами нюху, інші мурашки різко змінюють свою поведінку. Вони починають швидко бігати, піднімати догори черевце і широко розкривати щелепи. У повітрі чути специфічний гострий запах.

 Численні крилаті особини – самці й самки з’являються у гнізді у середині червня. Вони помітно більші за робочих особин.

        


ЛІТЕРАТУРНЕ ЧИТАННЯ

ТЕМА: Ліна Костенко «Бузиновий цар».

За підручником ст. 146 – 147

Аудіозапис

Вірш «Крила»

Сьогодні ми познайомимся з оповіданням Ліни Костенко. Будем вчитися визначати його головну думку, розвивати увагу, монологічне мовлення та виховувати любов до художнього слова.

Сьогодні до нас на урок завітав цар, та не звичайний, а Бузиновий.

А хто знає, що таке бузина?

Бузина-це кущ. Має білі китиці дрібних квітів, які перетворюються на дрібненькі чорні намистинки-плоди. Бузину використовують для лікування кашлю.

«Довідкове бюро»

Пелехаті — густі, довгі, скуйовджені, розтріпані, нечесані. Косми — волосся, коси.

Хапуни — ті, що хапають, ловлять.

Підданці — ті, що живуть у царстві, служать чи працюють у царя.

Дудка-джоломія — тут: чарівна сопілочка.

Серпанок — тут: легка прозора тканина.

Опанча — верхній святковий одяг у вигляді широкого плаща.


Пошукова робота. Гра «Добери риму»

Діти, давайте прочитаємо першу частину вірша(читає один учень, інші   слухають), у якій каже бабуся, та знайдемо слова, які римуються.(Учні знаходять та зачитують)
        (Шарудить-сидить, волохаті-пелехаті, різні-грізні-залізні, хапуни-з бузини)

Так, правильно. А тепер нам Маша прочитає другу частину вірша, у якій говорить дитина, і в ній ми теж знайдемо слова, які римуються.
(На троні-в короні, в танці-підданці, духові- у траві, настрашки-мурашки, бузинові-по обнові, павуки-шовки, у бузині-мені)

Гра «Добери пару»

Діти, подивіться на дошку та з’єднайте слова-назву предмета та його ознаку.

Сади залізні

косми темні

очі різні

кігті пелехаті



ТЕХНОЛОГІЇ (Трудове навчання)

ТЕМА: «Ми – перукарі – модельєри».

Перевіримо готовність до уроку, нам необхідно: 

нитки для в’язання;

лист картону;

клей;

ножиці.