СОРТОВИЙ ПРОКАТ

До сортовому прокату відносять вироби круглого, напівкруглого, квадратного, шестигранного, Z-образного перетину і іншого профілю (швелери, таври, двотаври і т. Д.). Основні види профілів прокату показані на рис. 1. Сортовий прокат зі сталі виробляють прокаткою, а з кольорових металів прокаткою, пресуванням і іншими методами.

Сталевий сортовий прокат класифікують за призначенням, виду прокату, способу обробки, станом поставки, розміром та іншими ознаками.

За призначенням прокат зі сталі ділять на прокат загального і спеціального призначення. Прокат загального призначення підрозділяють на будівельний, застосовуваний при будівництві житлових, виробничих будівель і споруд; машинобудівний, призначений для виготовлення машин, приладів, устаткування та інших виробів. Спеціальний прокат призначений для виготовлення виробів спеціального призначення, наприклад напилків, рашпілів З інструментальної сталі марок У7 У7А, У10 У10А.

Мал. 1. Основні види сортового прокату:
а - квадратний; б - круглий (пруток); в - смуговий; г - трикутний; д - овальний, напівкруглий, сегментний; е - кутовий нерівнобічні і равнобокой (куточок); ж - швелерних; 3 - двотавровий; і - тавровий

По виду прокату розрізняють простий і фасонний прокат. До першого відносять круглий, напівкруглий, квадратний, прямокутний і шестигранний; до другого - тавр, двотавр, швелер, кутник та ін.

За способом обробки сортовий сталевий прокат ділять на гарячекатаний, холоднокатаний, кований, калібрований.

Станом поставки прокат буває термічно оброблений (наприклад, відпалений) і термічно необроблений.

За розмірами сортовий прокат поділяють залежно від виду стали: з одних марок сталі випускається більше типорозмірів, з інших - менше.

Сортамент випускається в трьох виконаннях: високою, підвищеної і звичайної точності виготовлення.

Станом обробки поверхні гарячекатану круглу сталь поставляють без термічної обробки, термічно обробленої - Т, нагартованной - Н, призначеної для виготовлення дроту, а також із спеціальною обробкою поверхні - шліфованої, полірованої. Гарячекатана сталь круглого профілю призначена для виготовлення обробкою різанням (обточуванням) і іншими методами найрізноманітніших виробів - валів, важелів, тяг, валиків, втулок, шестерень, кілець, фланців і інших виробів. Сортовий прокат цієї сталі поставляють у вигляді прутків різної довжини або в мотках в залежності від діаметра прокату.

Сортамент гарячекатаної сталі квадратного перетину виготовляють з розміром сторони квадрата 5-200 мм тих же класів точності, що і сортамент гарячекатаної сталі круглого профілю. Сортовий прокат квадратного перетину з вуглецевої сталі звичайної якості і низьколегованої сталі поставляють в прутках довжиною 3-10 м, а з високолегованої сталі довжиною 15--6 м. Прокат квадратного перетину застосовують для виготовлення деталей прямокутної і квадратної форми, шпонок, шпильок і т. п.

Сортамент кованої сталі круглого (діаметр 40-200 мм) і квадратного (від 40X40 до 200X200 мм) перетину поставляють у вигляді прутків. Довжина прутків при діаметрі кола або стороні квадрата до 50 мм не менше 15 м, при діаметрі кола або стороні квадрата понад 75 мм - 075 м..
Сортамент кутовий стали підрозділяють на равнобокой і Ні-равнобокой профілі. Равнобокой профілі, виготовлені з вуглецевої сталі, випускають товщиною полиць 1-10 мм. Нерівно-бокіе профілі з вуглецевої сталі виготовляють шириною великий полки 25-220 мм, шириною малої полки 20-180 мм, товщиною полиць 15-10 мм. Равнобокой профілі, що виробляються з низьколегованої сталі, мають ширину полиць 16-200 мм, толщіну- 1 -10 мм. У нерівнобічні профілів з низьколегованої сталі ширина великий полки 25-220 мм, ширина малої - 20180 мм, товщина 15-10 мм. Профілі кутовий стали поставляють довжиною 4-12 м..

Сортамент тавра підрозділяється на симетричні і несиметричні вироби. Двутаври випускають висотою 100-600 мм, шириною полки 55-190 мм і товщиною стінки 45-12 мм. Балки постачають довжиною 4-13 м..

Швелери виготовляють як з гарячекатаної, так і холоднокатаної сталі-швелери з гарячекатаної сталі виготовляють висотою 40-400 мм; ширина полиць швелерів 32-115 мм, товщина стінки 4-8 мм. Швелери постачають довжиною 4-13 м. Швелери з холоднокатаної сталі виробляють висотою 30-200 мм і товщиною полиць 10-200 мм. Швелери постачають довжиною 4-12 м..

Сортовий прокат фасонних профілів призначений для виготовлення балок, полиць, зварних рам і інших металоконструкцій, а також виробів для транспорту та інших галузей народного господарства.

Прокат спеціальних профілів (сегментний, чотирикутний і ін.) призначений для виготовлення різного роду інструментів (наприклад, напилків, рашпілів, зубил, крейцмейселів і спеціальних деталей).