Сортовий прокат (продовження)
У сортаменті спеціального прокату широке застосування отримали рейки, бандажі, колеса, профілі поздовжньої прокатки (профілі зі змінним поперечним перерізом по довжині смуги, звані періодами профілю). Періодичні профілі поздовжньої прокатки застосовують в авто- і тракторобудування та інших видах машинобудування, а також в гірничодобувної, суднобудівної промисловості, в будівництві і ряді інших галузей народного господарства.

Періодичні профілі для автомобілебудування поділяють на профілі для передньої осі автомобіля, колінчастих валів, осей причепів і ін. Так само поділяють сортамент періодичних профілів в тракторобудуванні, будівництві і т. Д..

Сортовий прокат з кольорових металів за обсягом випуску поступається сталевому сортовому прокату. Профілі великих розмірів з кольорових металів випускаються в обмеженій кількості. Для виготовлення сортового прокату використовуються в основному алюміній і алюмінієві сплави, мідь, латунь, мідно-ніку-ліві сплави, нікель і нікелеві сплави і деякі інші сплави-

З алюмінію і алюмінієвих сплавів випускають прутки, квадрат, шестигранник, косинці, швелери, трапецієподібні і інші профілі, виготовлені пресуванням з термічної і без термічної обробки.

Прутки зі сплаву АМц випускають без термічної обробки. Прутки із сплавів АМг2 і АМг4 виготовляють гарячекатані, зі сплаву АМгЗ - гарячепресованих, зі сплавів типу дуралюмин марок Д1 Д16 Д19 - загартованими і природно постареним. Пресовані прутки випускають також з корозійностійких сплавів АВ загартованими, природно і штучно постареним.

Прутки з алюмінію і алюмінієвих сплавів по виду поперечного перерізу ділять на круглі з діаметром кола 5-360 мм, квадратні з діаметром вписаного в квадрат кола 7- 150 мм і шестигранні з діаметром вписаного в шестигранник окружності 7-700 мм.

Прутки поставляють наступної довжини: при діаметрі 510 мм - довжиною 1-6 м; 50-150 мм - 05-4 м; 150-230 мм - 05-3 м; при діаметрі понад 230 мм - 05-15 м.

Прутки з міді марок Ml, Mlp, М2 М2р, МОЗ та МЗР станом обробки підрозділяють на, пресовані і гарячекатані; по виду поперечного перерізу - на круглі, квадратні, шестигранні. Станом матеріалу тягнені прутки виготовляють м'якими (відпалених) - М, напівтверді - ПТ і твердими - Т.

Тягнені круглі, квадратні і шестигранні прутки мають діаметр 3-500 мм. Діаметр круглих пресованих прутків 20- 150 мм; круглих гарячекатаних прутків - 32-100 мм. Прутки виготовляють наступної довжини: 2-5 м - діаметром до 40 мм; 1 - 4 м - діаметром понад 40 до 80 мм; 1-3 м - діаметром понад 100 мм.

Катанка мідна круглого перетину призначена для електротехнічної промисловості. Круглу катанку виготовляють литтям шести розмірів діаметром: 67; 72; 8; 9 і 10 і безперервним литтям з подальшим плющенням дев'яти розмірів діаметром: 72; 80; 90; 100; 113; 120; 142; 178 і 225 мм.

Прутки з латуні виготовляють тягнути і пресованими. По виду поперечного перерізу розрізняють круглі, квадратні і шестигранні прутки. Для виготовлення прутків використовують латунь марок Л63 ЛС59-1 ЛС62-1 ЛЖМц59-1-1 і ін. Прутки латунні виготовляють діаметром 3-160 мм.

Прутки з бронзи виготовляють тягнути, круглими, квадратними і шестигранними; використовуються бронзи марок Бр.АМц9-2 Бр.АЖ9-4 Бр.АЖН10-4-4 і ін. Діаметр прутків 5-160 мм, довжина 05-5 м. Прутки з берилієвої бронзи, що виробляються з бронзи Бр. Б2 випускаються круглі, пресовані діаметром 42-75 мм, тягнуті - 50-40 мм.

Прутки з нікелю і його сплавів за способом виготовлення поділяють на тягнені і гарячекатані. Прутки випускають діаметром 5-60 мм, довжиною 1-4 м..

Прутки з магнієвих сплавів - це прутки круглого перетину, виготовлені гарячим пресуванням з сплавів марок MAI , МА2 МА5 і ін. Діаметр прутків 5-300 мм. Прутки виготовляються наступної довжини: 1-6 м - при діаметрі 5-10 мм; 1-5 м - при діаметрі понад 10 до 50 мм; 05-4 м - при діаметрі понад 5 до 150 мм; 05-3 м - при діаметрі понад 150 до 300 мм.

Прутки з олов'яно-свинцевих припоїв виготовляють круглими і тригранними. Діаметр круглих прутків: 5810 12 і 15 мм; діаметр тригранних прутків, який визначається за розміром сторони тригранника: 101214 і 16 мм. Круглі і тригранні прутки випускають довжиною 35-55 м..

Випускається і сортамент з титану, вольфраму та інших металів та їх сплавів.

Вимоги до якості різних підгруп, видів і типів сортового прокату обумовлені їх призначенням. До числа цих вимог відносяться точність виготовлення, якість обробки, чистота поверхні, фізичні і механічні властивості, структура виробів, упаковка, маркування і деякі інші специфічні вимоги. Так, в сортовому прокаті, призначеному для авіаційної промисловості, машинобудування і приладобудування, високі вимоги пред'являються до розмірів виробів, їх складу, структури, механічних та фізичних властивостей. У сортаменті прокату і заготовок для будівельної індустрії важливе значення мають високі фізико-механічні властивості, підвищена корозійна стійкість і зносостійкість.

Від сортового прокату, що поставляється для холодного висадження виробів, потрібна висока пластичність при наявності достатньої міцності.

До якості сортаменту, що виробляється з кольорових металів, пред'являються в основному ті ж вимоги, що і до сталевого. Точність виготовлення і обробки, чистота поверхні і інші показники у прокату, виготовленого з кольорових металів, вищі, ніж у сталевого прокату.

У ГОСТ ах на сортамент прокату та технічних умовах зазначаються види, форми і розміри виробів і допустимі граничні відхилення розмірів, які повинні строго дотримуватися.