Електричні конвектори. Термін "конвектор" походить від латинського слова "convectio", що перекладається українською мовою як "конвекція" – утворення висхідного потоку повітря поблизу нагрітої поверхні. 

Електричний конвектор – електронагрівальний прилад побутового призначення, що використовується для опалення приміщень і в якому теплопередача здійснюється природною конвекцією. Технічні умови на випуск вітчизняних опалювальних електричних приладів побутового призначення регламентовано стандартом  ГОСТ 16617. 

Електричні конвектори поділяють за конструкцією (стаціонарні та переносні), виконанням (що встановлюються на підлозі, настінні, універсальні), видом нагрівального елемента (відкриті, закриті, ТЕН), системою регулювання потужності (не регулюється, з автоматичним регулюванням, із безступеневим регулюванням, зі ступеневим регулюванням, з термовимикачем). Регуляторами потужності обов’язково обладнуються електричні конвектори потужністю 0,75 кВт та вище. При цьому мінімальна потужність не повинна перевищувати 50 % від максимальної.

Температура запобіжних решіток та повітря на відстані до 25 мм від них на виході з електричних конвекторів не повинна перевищувати температуру навколишнього повітря більше, ніж на 130 ºС.

Електричні конвектори обов’язково обладнують термовимикачами або іншими пристроями для вимкнення електроприладу при його ненормальній роботі.

Електричні конвектори укомплектовуються шнурами довжиною не менше 2,0 м та обладнуються сигналізацією вмикання в електричну мережу.

На рис. 9.44 на прикладі електричних конвекторів ЭВУС-2,0/220 моделі ПЭК-2 та ЭВУС-1,0/220 моделі ПЭТ-4 розкрито принцип дії електричного конвектора.

Рис. 9.44 – Електричний конвектор: а – принцип дії, б – зовнішній вигляд електричних конвекторів моделей ПЭК-2 (зліва) та ПЭТ-4

1 – корпус; 2 – ТЕН; світлі стрілки – холодне повітря; чорні стрілки – нагріте повітря


Електричні конвектори ПЭК-2 та ПЭТ-4 призначені для обігріву виробничих, службових і житлових приміщень, дач, гаражів тощо. Електричний конвектор має один або два ТЕН 2, розташованих у перфорованому корпусі 1. Холодне повітря потрапляє у конвектор через отвори знизу корпуса, нагрівається поверхнею ТЕН та піднімається нагору через отвори зверху корпуса конвектора. Корпус електричного конвектора екранує випромінювання нагрівального елемента та збільшує конвекційну складову теплопередачі. Номінальна потужність конвекторів: ПЭК-2 – 2 кВт, ПЭТ-4 – 1 кВт; об’єм опалювання: ПЭК-2 – 60 м3, ПЭТ-4 – 60 м3; маса ПЭК-2 – 5 кг, ПЭТ-4 – 2,8 кг.

Умовне позначення електричного конвектора пояснює його технічні характеристики: ЭВ – електричний конвектор; спосіб установки (П – на підлозі, Н – настінний, У – універсальний); вид регулювального або захисного пристрою (А – з автоматичним регулюванням температури повітря у приміщенні, Б – із безступеневим регулюванням потужності, С – зі ступеневим регулюванням потужності, Т – з термовимикачем); номінальна електрична потужність у [кВт]; номінальна напруга у [В]. Також може бути вказане  фірмове найменування приладу.

Наприклад, умовне позначення ЭВУС-2,0/220 розшифровується наступним чином: ЭВ – електричний конвектор, У – універсальний, С – зі ступеневим регулюванням потужності, 2,0 – номінальна електрична потужність 2,0 кВт, 220 – номінальна напруга 220 В.