Узагальнити знання з техніки безпеки при роботі з електричними приладами.


Всі ми знаємо, що з електрикою потрібно поводитися обережно. Проте в межах рідного будинку, в затишній обстановці, в оточенні звичних речей ми деколи легковажно забуваємо про наявну у дротах небезпеку. А адже наслідки неправильного чи необережного поводження з електроприладами можуть бути дуже плачевними. 

Як не дивно, але причини нещасних випадків з електрикою залишаються практично незмінними протягом десятиліть - це порушення правил експлуатації або використання несправних приладів, необережність та неуважність при поводженні з електрикою, спроби самостійного розбирання і ремонту електроприладів.

Сьогодні майже в кожному будинку є не один десяток різних електричних пристроїв. Це освітлювальні прилади, телевізори, холодильники, пральні машини, праски, електрочайники, обігрівачі тощо. Давайте подивимося, які ж небезпеки можуть ховатися в цих звичних для нас приладах і до чого може привести необережне поводження з ними.


Електробезпека. Що це таке і чому це так важливо для нас?
Електротехніка, з якою доводиться мати справу практично нам всім, становить значну потенційну небезпеку тому, що органи чуття людини не здатні на відстані виявляти наявність електричної напруги. В зв'язку з цим захисна реакція організму проявляється лише після того, як людина потрапила під дію електричної напруги. Проходячи через організм людини електричний струм справляє на нього термічну (опіки окремих ділянок тіла), електролітичну (розклад крові), механічну (розриви, розшарування тканин організму) та біологічну (судомне скороченням м'язів) дію.
Чутливість до дії електричного струму різна. В цьому можна переконатися, коли до язика прикласти контакти батарейки, при цьому відчувається легке пощипування. Коли ці ж контакти прикласти до шкіри тіла, то відчутних подразнень не виникає, оскільки чутливість сухої шкіри менша

Для попередження небезпеки враження електричним струмом використовують спеціальні знаки.

І все ж, що робити, якщо людина потрапила під дію електричного струму?

Перша допомога при ураженні електричним струмом.
Спочатку необхідно від’єднати потерпілого від джерела струму сухим непровідним електрику предметом – сухою деревиною, одягом тощо.

Звільнення потерпілого від дії струму:
а – відключенням електроустановки; б – відкиданням проводу сухою дошкою, рейкою; в – перерубуванням дротів; г – відтягуванням за сухий одяг; д – відтягуванням в рукавицях.
Якщо провід торкається землі, то необхідно пам’ятати про небезпеку крокової напруги. Тому після звільнення потерпілого від струмопровідних частин слід винести його з небезпечної зони. Без засобів захисту пересуватися в зоні розтікання струму по землі слід не відриваючи ноги одна від одної.

Якщо в ураженого струмом відсутні ознаки життя (дихання, серцебиття, пульс), негайно надайте йому першу медичну допомогу: штучне дихання та зовнішній масаж серця, який необхідно проводити до відновлення самостійного дихання і діяльності серця в потерпілого або до його передачі медичному персоналу.

Викличте швидку медичну допомогу – 103.