Для запобігання короткому електричному замиканню та непередбаченому збільшенню напруги в лініях електропередач, яке може призвести до пошкодження побутових електричних приладів, використовують електричні запобіжники. Вони призначені для автоматичного розмикання електричного кола при його перевантаженні або короткому замиканні. У побуті використовують плавкі та автоматичні електричні запобіжники.. Основною частиною плавкого запобіжника є металевий провідник у вигляді тоненької металевої пластини або циліндричного стержня, виготовлений із легкоплавкого металу (цинку або олова чи їх сплавів) і розрахований на певне, безпечне для електропроводки та споживачів, значення сили струму.

Електричний запобіжник

а  – зовнішній вигляд; б – внутрішня будова
Якщо величина струму перевищує певне значення, що може статися при короткому замиканні або перевантаженні електричної мережі, плавка вставка миттєво нагрівається та розплавляється. Унаслідок цього електричне коло автоматично роз'єднується раніше, ніж нагріється електропроводка та вийдуть з ладу прилади, увімкнені до електромережі. Плавку вставку, що перегоріла, замінюють новою. Забороняєтьсявиготовляти її самостійно або замінювати так званими «жучками», оскільки це також може призвести до перевантажень електричної мережі або коротких замикань та виникнення пожежі.

Більш зручним для запобігання короткому замиканню є автоматичний запобіжник, який містить спеціальну біметалеву пластину, розраховану на проходження через неї струму певної величини.

У випадку проходження через неї струму більшої величини пластина нагрівається, змінює свою геометричну форму й автоматично розмикає електричне коло.

Автоматичний запобіжник


а – зовнішній вигляд; б – робоче положення; в – режим роз'єднання
Через 2—3 хвилини пластина охолоджується і набуває початкової геометричної форми. Для замикання електричного кола квартирної мережі необхідно натиснути на кнопку на верхній частині запобіжника. Унаслідок цього кнопка встановлює біметалеву частину на місце та електричне коло замикається.