Лялька-мотанка з ниток

- Я думаю, що сьогодні на уроці ви дізнаєтеся багато цікавого й корисного. Людина за своєю природою дизайнер. Усе, що її оточує і чого торкаються її руки, вона намагається зробити красивим. Сподіваюся, до таємниці творчості доторкнемося і ми з вами.

На попередніх уроках ми з вами дізнались, що сучасний ринок пропонує нам багато іграшок, але не всі вони корисні для дитини. Знайти в сучасному магазині якісну, не шкідливу, розвиваючу ляльку – майже неможливо. А що буде далі, коли у вас будуть маленькі діти? Тому я вирішила навчити вас виготовляти ляльки, які випромінюють лише позитивну енергію і є екологічно чистими – це ляльки – мотанки. До того ж ви вже знаєте, що ляльки - мотанки виготовлені власними руками є більшим ніж просто іграшка, вони є частиною української культури. Кожна лялька виготовляється з певною метою, в ній кожна деталь виконує свою функцію: і одяг, і колір, і обличчя. На жаль про це знає дуже мало людей, а вміти виготовити ляльку - можуть лише одиниці. Ось так ми і втрачаємо зв'язок з нашим старшим поколінням. Але ми, саме ми, спробуємо налагодити втрачений зв'язок вивчаючи тему «Технологія виготовлення народної ляльки» і , якщо ситуація з якістю іграшок не покращиться ви зможете для своєї дитини виготовити абсолютно безпечну ляльку, яка ще й до того є оберегом.Ми вже навчилися робити «ляльку-пеленашку», «ляльку-оберіг».А согодні ми поговоримо про ляльу-мотанку з ниток. І спробуємо її зробити.


Наші пращури вважали, що все необхідне для виготовлення ляльки, є навколо нас, і воно своє, рідне і нічим незамінне. Матеріали для виготовлення ляльки – мотанки використовують лише натуральні, а саме: солома, сіно, сухоцвіти, тканина, гілки дерев, глина, дерево, очерет, шишки,качан кукурудзи, різнокольорові нитки, мотузки, збір трав, тканина з одягу, що вийшов з ужитку або із залишків тканини від шиття нового. Для прикрашання ляльки використовують стрічки, мереживо, намистинки. Одна з найдавніших та найцікавіших тканин, що використовується для створення ляльок-мотанок – це мішковина. 

Дуже добре створювати ляльку-мотанку зі шматочків старого одягу, що належить рідним улюбленим людям, наприклад, бабусям і дідусям, адже вона наповнена їх енергією, і лялька буде випромінювати її, передаючи нащадкам. Але обов'язково потрібно простежити, чи був цей одяг «щасливим». Не можна використовувати той одяг, який носили під час складних життєвих ситуацій, під час хвороби, в стресових станах.

Тканину і нитки найкраще рвати руками. Якщо по краю залишається бахрома - нічого, не страшно. Так навіть колоритніше, відразу видно - ручна робота.

При виготовленні ляльки-мотанки в жодному разі не використовується голка та ножиці. Їх використовують лише в процесі виготовлення одягу та головних уборів

Під час виготовлення ляльки ми будемо використовувати лінійку і олівець.

Щоб посилити захисну силу ляльки, в ній розміщують різні травами

 

https://www.google.com/search?q=%D0%BB%D1%8F%D0%BB%D1%8C%D0%BA%D0%B0+%D0%BC%D0%BE%D1%82%D0%B0%D0%BD%D0%BA%D0%B0+%D0%B7+%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%BE%D0%BA+%D1%84%D0%BE%D1%82%D0%BE&oq=%D0%BB%D1%8F%D0%BB%D1%8C%D0%BA%D1%96+%D0%BC%D0%BE%D1%82%D0%B0%D0%BD%D0%BA%D0%B8+%D0%B7+%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%BE%D0%BA+%D1%84%D0%BE%D1%82%D0%BE&aqs=chrome.1.69i57j0.14744j0j7&sour

Опитування

- Що на уроці вам сподобалося найбільше?

- Яку ляльку називають мотанкою?

- Назвіть види ляльок-мотанок, які запам’ятали?