Євген Летюк

Євген Миколайович Летюк народився в 1929 році в хліборобській сім'ї в селі Романівка, що на мальовничій і співучій Полтавщині. В його житті були і селянський труд, і геологорозвідувальна - після навчання у Київському гірному технікумі - працював геологом на шахтах Донбасу, і знов навчання — на цей раз на філологічному факультеті Київського університету ім. Т. Шевченка і його закінчення у 1954 році.Є. Летюк був поетом-ліриком, поетом-публіцистом і прозаїком. .Перша збірка поезій вийшла у 1957 році під назвою "Завжди сімнадцять!" і була прихильно зустрінута читачами та критикою. За неповні два десятиріччя Є. Летюк створив півтора десятка книг поезії, прози, публіцистики, його численні публікації друкувалися в журналах, газетах, альманахах, антологіях у нас і за кордоном. Відчуття тонких барв рідної мови, вміння правильно поєднувати слово Є. Летюк приніс із полтавських країв, суцільно українських земель. Звідти ж він успадкував невщухаючий потяг до історії українського народу, прагнення проникнути у найглибші куточки сивої давнини донецького краю.Поет дуже любив свою землю, людей, був співцем краси рідної природи.

Євген Летюк був прекрасною людиною — доброю, щедрою, вірною в дружбі, чуйною до людської біди. І люди завжди тятися до нього, платили йому щирістю. 22 вересня 1976 р., у віці 47 років, він пішов із життя, не доживши до свого 50-річчя трохи більше за 2 роки.

– Як ви гадаєте, як називається людина , яка виготовляє  вироби з глини?

Загадка:

Глина в кого ожива?

Творить з нею хто дива?

В нього посуд ніби жар,

Ну, звичайно ж, це…. (гончар)

Сьогодні Я хочу вам розповісти, хто такий гончар.

- Гончар — дуже давня професія. Люди завжди шанували майстрів-гончарів, адже вони виготовляли багато різних виробів, необхідних людям для щоденного життя. Раніше в кожному селі був свій гончар. Гончар знаходив глину у землі і залишав її на дворі, щоб вона вилежалась, її мочили дощі,морозили морози, обігрівало сонце, обдували вітри. А навесні з глини вибирали всі палички і камінці, просіювали її, намочували водою, ліпили виріб.

 Майстер-гончар брав шматок глини, розмочував його у воді, клав на гончарний круг, розкручував його і починав працювати. Гончарний круг обертався, глина оберталася разом з ним, тягнулася до рук, і в цей час майстер творив з неї справжні дива. Скеровуючи рух глини, він перетворював безформну масу на горнятко, миску чи глечик.

Але поки посуд ще вологий, і ним не можна користуватися. Що ж робити?

 Для того, щоб висушити глиняний виріб, його треба поставити у спеціальну піч. У ній під дією жару та вогню виріб швидко висохне, стане міцним. Таким посудом уже можна користуватися. Однак кожній господині хочеться, щоб посуд був гарно оздобленим, барвистим. Тож потім майстер брав свій виріб і розписував його.

 Після випікання посуд ставав міцним і дзвінким. Які ж предмети побуту виготовляли майстри – гончарі? (глиняні іграшки – свищики у формі півників, баранчиків, вершників, коників, козликів, різноманітні вази, свічники, посуд – глечики, макітри, горнята – двійнята, тикви, ринки, тарілки, горщики, куманці.

Отже, гончарство – виготовлення посуду та інших виробів із глини.

https://www.youtube.com/watch?v=zcgFITymPoA

Євген  Летюк теж написав вірш про гончара. Давайте виразно прочитаемо його.

ГОНЧАР

Неговіркий, сміятися не вміє,

Лиш зрідка кидає слова круті...

Подивишся - відразу зрозумієш:

Горшки і справді ліплять не святі.

Якось ліниво, наче від принуки,

Сідає вранці він за звичний круг,

І тільки руки,

Дивовижні руки,

Неначе птиці, пурхають навкруг.

Хапають швидко місиво оладка,

І глина нагрівається в руці,

І виростають на кругу доладні,

Горшки й макітри, Глеки й куманці.

Нервові пальці, мов чутливі вальці,

І мнуть, і місять, й форми стережуть,

Оті невтомні гончареві пальці,

Що ремесло продавнє бережуть.

Оті, що тільки-тільки не говорять,

Оті, що всі ми любим діло їх,

Оті, що майстра із людини творять –

Великого, єдиного на всіх.

Місити глину, звісно, міг би кожен,

Крутити круг - таким нема числа.

Та тільки той зліпити горщик може,

Хто осягнув священність ремесла.

Питання:

  • З яким матеріалом працює гончар?
  • Які предмети виробляє гончар?

Домашне завдання:

Виразно читати вірш