Тема уроку. Поетичні збірки Лесі Українки.

«На крилах пісень!. «Думи і мрії»


  • Які найвизначніші дати з життя та творчості Лесі Українки знаєте?
  • Назвіть, які поетичні  збірки  видала Леся Українка; з’ясуйте їх мотиви та проблематику.
  • Які  провідні теми поезії письменниці?


Серед поетичної спадщини великої поетеси чимало творів громадського і політичного характеру. Навіть особистий біль, туга і тривога в її віршах переплітаються з проблемами всієї України. Недарма вже після появи першої збірки віршів Лесі Українки І.Франко писав: “Україна, на наш погляд, нині не має поета, щоб міг силою і різносторонністю свого таланту зрівнятися з Лесею Українкою.” Ці слова справедливі і в наш час, бо в усіх її творах на першому плані завжди постають мужність і оптимізм, віра в себе і в свою країну.

          Духовна єдність з народом, глибокі національні почуття будили в душі письменниці протест проти соціального й національного гноблення України. З переживань і болю народжувалася мужня, заклична громадянська поезія, що будила людей до боротьби і праці в ім’я народу.

основні мотиви лірики Лесі Українки

Патріотичні та громадянські: “Напис на руїні”, “І все-таки до тебе думка лине”, “Товаришці на спомин”,  “Мріє, не зрадь! Я так довго до тебе тужила”.

Мотиви молодості і кохання: “Все, все покинуть, до тебе полинуть”, “Твої листи завжди пахнуть зов’ялими трояндами”.

Вияв палкої любові до рідної землі (пейзажна лірика): “Стояла я і слухала весну”, “Давня весна”.

Філософські мотиви: “Якби вся кров моя уплинула отак”, “Напис на руїні”.

Роль і призначення поета та поетичного слова: “Contra spem spero”, “І все-таки до тебе думка лине”, “Слово, чому ти не твердая криця”, “Як  я люблю оці години праці”.

Поетичні збірки Лесі Українки:

1893 – “На крилах пісень”

1899 – “Думи і мрії”

1902 – “Відгуки”.

Збірка «На крилах пісень»

Перша збірка поетичних творів Лесі Українки «На крилах пісень» вийшла друком у Львові на початку 1893 р. У виданні збірки брав безпосередню участь І. Франко. Йому надсилала Леся Українка частинами рукопис збірки, він наглядав за складанням книжки у друкарні Наукового товариства ім. Шевченка. У бібліотеці НТШ збереглася частина набірного примірника рукопису збірки (Інститут літератури ім. Т. Г. Шевченка НАНУ, ф. 2, № 747).

Збірка складається з поетичних творів, написаних у 1880-х роках, та ранніх поем «Самсон» (1888), «Місячна легенда» (1891 – 92), «Русалка» (1885).

Збірка «Думи і Мрії»

«Думи і мрії» — друга збірка поезій Лесі Українки, вийшла друком у Львові 1899 році. У її виданні брав участь В. Гнатюк.

До збірки ввійшли цикли: «Мелодії», «Невільничі пісні», «Відгуки» — поезії, написані у 1890-х роках та поеми «Давня казка» (1893) і «Роберт Брюс, король шотландський»(1893).

Збірка вийшла через шість років після першої. Твори, які вміщені у «Думи і мрії» здебільшого вже публікувалися у періодиці, дістали високу оцінку літературної громадськості.

І. Франко після виходу збірки узагальнив:

«

Від часів Шевченкового "Кобзаря" Україна не видала кращої збірки поетичних творів...Головною її силою є лірика і малюнки сцен і ситуацій, що випливають з ліричного настрою. Тут кожне її слово має силу і пластику, тут що не строфа, то мистецьке степенування поетичного шляху.

»

Збірка готувалася до друку і була видана тоді, коли поетеса перебувала на лікуванні у Криму, Берліні та інших далеких від Львова місцях, але Леся пильно стежила за всіма етапами народження книги.

Збірка поділена на чотири розділи:
І. «Поеми» (1893)
ІІ. «Мелодії» (1893—1894)
ІІІ. «Невільничі пісні» (1895—1896)
IV. «Відгуки» (1896—1899)


Домашнє завдання

Обрати один з віршів збірки «На крилах пісень» та проаналізувати його. Визначити тему, мету поезії, віршовий розмір, художні засоби, описати власні враження від вірша (3-4 речення).

УВАГА!

Виконане завдання (фото сторінки зошита, документ Word, аудіо запис тощо) надсилаються вчителю на електрону пошту [email protected]