Тема уроку:

Морфологічна норма. Морфологічна помилка

Морфологія — розділ граматики, вчення про слово, його будову, граматичні форми слова, способи вираження властивих слову граматичних значень, які виражають різні відношення між словами у словосполученні й реченні.

Морфологічні норми — це загальноприйняті правила вживання граматичних форм слів і поєднання їх з іншими словами.

Наслідком порушення норми літературної мови, тобто неправильного утворення граматичної форми слова та неправильного поєднання його з іншими словами, є морфологічна помилка.

Ознайомтесь із відео уроком за посиланням:

https://www.youtube.com/watch?v=QV1XRh6sjFk&feature=youtu.be

Завдання №1

336. Перепишіть, ставлячи подані в дужках слова в потрібній граматичній формі.

1. Шлях Чумацький над нами як білий рушник, і зірки наче розсипи (сіль) (В. Невдобенко-Івашина). 2. Біжить собі стежина від (поріг), минаючи усі земні тривоги (О. Лозова). 3. В калині пахучій і в згірклім вінку з (полин) ми любимо так (Україна), як матір на світі одну (Т. Майданович). 4. Слід беззастережно захищати символи України як (всенародний) святині (З журналу).

Поясніть відмінність між зміною форми слова (формотворенням) і словотворенням. За допомогою яких значущих частин слова ви змінили його форму? Що символізує в Україні вишитий рушник? калина і полин?

Завдання №2

337. Перепишіть, розставляючи пропущені розділові знаки. Обґрунтуйте їх уживання.

1.Книжкова полиця найкраща сходинка вгору. 2. Не взявши книги в руки не опануєш науки. 3. Недочитана книжка то не пройдений до кінця шлях (Нар. творч.) 4. Письменники перебирали можливі відповіді в суперечці щодо призначення літератури. Література є «лимонад для усолодження» чи це мистецтво? А може література дзеркало для відображення життя? Та зупинилися на такому визначенні література речник нації література зброя (За А. Погрібним).

  • Визначте в кожному з речень самостійні частини мови. Які з них змінні, які незмінні?
  • Укажіть ужиті в реченнях особливі форми дієслова. Яка з них незмінна? Скільки самостійних частин мови в українській мові? Назвіть їх.
  • Які ви знаєте службові частини мови? Чим вони відрізняються від самостійних? Визначте службові частини мови в реченнях.