ТЕМА: Безпека дитини в інтернеті.



ІНТЕРНЕТ БУВАЄ НЕБЕЗПЕЧНИМ !

              Публікації про шкідливий вплив на здоров'я дітей комп'ютерної техніки ще можна зустріти в засобах масової інформації, але мало хто порушує питання негативного впливу на  не сформовану дитячу психіку відео - та фотоматеріалів сумнівного характеру, якими переповнений Інтернет. Ні для кого не секрет, що там безкоштовно можна знайти інформацію будь-якого змісту, навіть інструкцію з виготовлення вибухівки.

             Сумна статистика криміналістів свідчить, що зростання агресивної поведінки молоді безпосередньо пов'язана із систематичним переглядом сайтів в мережі Інтернет, які демонструють злочинні, агресивні дії (про вбивства, побиття та знущання над людьми в найдрібніших деталях). Самостійний перегляд матеріалу такого змісту міцно осідає в психіці молодої людини і які висновки вона зробить після перегляду - ніхто не знає.

             Серед молоді стало дуже популярним таке заняття, як знімати на мобільний телефон побиття та знущання, які відбуваються в школі, у дворі, та викладати їх в Інтернеті.

             Якщо в реальному житті підліткові важ¬ко знайти однодумців щодо якогось «незручного» питання, то в мережі охочих обго¬ворити будь-які незручності можна знайти швидко і багато. Якщо телевізійні фільми з насиллям, мультфільми з монстрами та усілякими жахами (якими, на жаль, також переповнений ефір телебачення) перегляда¬ються усіма членами родини і хоч якось обговорюються, засуджуються, то блукання Інтернетом відбуваються усамітнено і таємничо, без будь-якого стороннього втручання на правильність розуміння та тлумачення змісту переглянутого. Тут підліток сам формує свої уподобання щодо будь-яких проявів людської поведінки. А потім ми бідкаємося, звідки ж з'являються збоченці, дітовбивці, маніяки та інші соціальне небезпечні особистості нашого суспільства.

               Користуючись послугами Інтернету не забувайте і про заходи безпеки у спілкуванні з людиною, яку ви не бачите, та навчайте цим правилам і своїх дітей. Адже віртуальні шахраї дуже гарні психологи: представляючись одним з ваших давніх знайомих, вони дізнаються від вас конфіденційну інформацію, як, наприклад, коли у вас вдома нікого немає, з ким ви проживаєте, ваш майновий стан і т. д. Квартирні крадіжки, вчинені за наводками, отриманими шляхом спілкування шахрая з постраждалим через мережу, на жаль, вже не рідкість.

             Тож, якщо Ви користуються послугами Інтернету, то не забувайте стежити за змістом матеріалів, які Ви переглядаєте. Будьте пильними до будь-яких змін у поведінці та уподобань ваших друзів у зв'язку із появою в їхньому житті Інтернету.


Шість правил розумного користувача Інтернету:

  • Я буду поводитись в Інтернеті чемно і не ображати інших.

  • Я буду залишати негарні веб-сайти.

  • Я буду зберігати свій пароль в таємниці.

  • Я буду розповідати своїм батькам про проблеми й користуватися їхньою підтримкою.

  • Я буду шукати цікаві веб-сайти й ділитися посиланнями зі своїми друзями.

  • Я знаю, що можна бути легко обманутим і не буду повідомляти реальні імена, адреси й номери телефонів


Вплив комп'ютерних ігор на здоров'я дитини

  • Рольові ігри. Чому навчають: - вміння розставляти пріоритети і вибирати справи за ступенем першочергової важливості. - концентрації уваги на одній цілі - доведення справи до кінця Чим шкідливі: - занурення у віртуальний світ - відходом від реальності - психологічною залежністю - не підходять для дітей, бо їх незміцніла психіка ще не стійка

  • Гонки Веселі і досить нешкідливі, на перший погляд, ігри, які забавляють, часом, не тільки дітей, але і дорослих. Деяка користь у них, загалом-то, також є: - концентрація уваги - розвиток швидкості реакції. Знову-таки, дітям і людям з нестійкою психікою такими іграми захоплюватися не варто, адже віртуальна реальність занадто приваблива і треба чітко розуміти, що навіть ас водіння в Need for Speed на реальній дорозі таким не є.

  • Стратегії - вчать планувати свої дії заздалегідь - розвивають тактичне і логічне мислення При розумному підході, подібні ігри-онлайн, принесуть більше користі, ніж шкоди.

  • Квести Практично не мають протипоказань і квести. - вчать вирішувати виниклі проблеми - допомагають підходити до вирішення різних ситуацій з усіх сторін - розвивають логічне мислення

  • Шутери або «стрілялки» Однозначної відповіді на питання грати дітям в такі ігри не існує. - розвивають жорстокість - вчать агресивної поведінки - занурюють у віртуальну реальність З позитивних моментів можна виділити: - психологічну розрядку - розвиток духу суперництва і лідерських якостей - вміння знаходити спільну мову з іншими людьми в іграх онлайн.