Тема: «Я і моя родина»

         Діти, сьогодні, коли ми всі з вами знаходимось у карантинних умовах у зв’язку з пандемією коронавірусу, важливим є питання наших відносин у родині. Я впевнена, що всі наші сім’ї гідно живуть в цей нелегкий час, тож поговоримо про найцінніших людей в житті – наших близьких.

Родинне тепло, родинні уроки життя — це те, що людина бере із собою в дорослі шляхи. Батько й мати своїм прикладом навчають працювати, творити красу, вчать доброті, відвертості, щирості у взаєминах із людьми, навчають жити у правді й мирі, у злагоді. Ці поради всотує у себе душа і проносить через все життя.

А мама — завжди непокоїться за долю своїх дітей, навіть, коли ті стають дорослими людьми. Мама... Це найпрекрасніше слово на землі! Найтепліше. Найсвятіше. Майже всіма мовами світу воно звучить однаково ніжно. У мами найлагідніші руки, вони все вміють. У мами найвірніше і найчуйніше серце — у ньому ніколи не згасає любов.

І, скільки б не було тобі років,  завжди потрібна мама, ласка, увага, погляд, підтримка. І, чим більша твоя любов до мами, тим світліше і радісніше життя.

 Родина, родинне вогнище, родинне тепло — його завжди зберігають і підтримують наші старші мами й тата — бабусі й дідусі, такі милі, лагідні, люблячі. Скільки знають цікавого, так багато пам'ятають і вміють, охоче розповідають, діляться своїм життєвим досвідом, радіють онукам і готові все для них зробити. А як же не поговорити сьогодні про наших сестер і братів — старших і молодших! Вони — така втіха, із ними цікаво. Вони перші друзі, опора і водночас — об'єкт піклування.

За малими треба доглядати, бавити їх, хоча це інколи й набридає (та ненадовго). А старші брати та сестри, навпаки – самі нас захистять та розрадять. То велике щастя - мати брата чи сестру.

      Родина, родинні стосунки, виховна роль родини — усе це покладено в основу багатьох наших українських народних прислів'їв та приказок:

1. Шануй батька й неньку — буде тобі скрізь гладенько.

2. Добрі діти — батькам вінець, а злі діти — батькам кінець.

3. Яке дерево — такі й квіти, які батьки — такій їхні діти.

4. Яка сім'я — такий і я.

5. Який дуб — такий тин, який батько — такий син.

6. Який кущ — така й калина, яка мати — така й дитина.

7. Мати одною рукою б'є, а другою гладить.

8. Батько краще догляне семеро синів, ніж семеро синів — батька.

9. Добре дитя, коли добрі батько й мати, коли в хаті лад.

10. При сонці тепло, при матері добре.

11. До людей по розум, до матері по серце.

12. У сокола і діти — соколята.

Родина зігріває вас маминою піснею, батьковим напуттям, дідусевими казками, бабусиними вишиванками, незрадливістю рідного слова. Тож і ви, діти, говоріть до своїх рідних тільки добрі слова.

Послухайте чудову пісню про родину у виконанні незрівняного Назарія Яремчука.

https://www.youtube.com/watch?v=qqS9vvxx4NQ