«Лікарські рослини»

     Добрий день діти! Сьогодні я хочу вам допомогти краще пізнати світ рослин, який оточує нас на нашій українській землі і є її окрасою. Людина  – дитя природи, а природа, як дбайлива мати, забезпечувала людей їжею, водою, одягом, ліками. Початок застосування лікарських рослин сягає сивої давнини. Одухотворяючи багато явищ природи, тварин і рослин, стародавня людина вірила, що її можуть вилікувати молитви та жертвоприношення. Поряд з цим вона вживала деякі трави, властивості яких були добре відомі віщунам і волхвам. Із введенням християнства на Русі основними поширювачами медичних знань стали монахи. Вони спочатку вели заготівлю лікарських трав, а згодом почали вирощувати їх на монастирських городах. Починаючи з середини XVIII ст. Україна стає одним з основних районів культивування лікарських рослин.

     Лікарські рослини  - одне з основних джерел одержання лікувальних і профілактичних засобів сучасної медицини. Люди при недугах  все частіше звертаються до «зеленої аптеки».

     Для того, щоб рослини не втратили цілющі властивості, треба вміти їх правильно збирати, сушити і зберігати. Я відкрию вам деякі секрети. Традиційно збирають лікарські рослини на Івана Купала (7 липня) до схід сонця. Вірять, що лише в цей день зілля має найбільшу силу. А ще існують спеціальні календарі збору лікарських рослин. Квітучі рослини збирають на початку цвітіння; корені – восени; насіння – коли достигне; кору – навесні, коли сік іде. Збирають рослини у суху погоду, як зійде роса, але не опівдні. Сушать під дахами, на горищах, але не на сонці! Не можна зберігати зілля в поліетиленових пакетах, краще використовувати паперові.

     Любі діти, хочу побажати вам міцного здоров’я, загартовуйтеся, займайтеся спортом і ніколи не хворійте! І ще не зловживайте щедрістю матінки – природи. Користуйтесь її дарами, але беріть рівно стільки, скільки вам необхідно.

Цвіту не вирви задаром,

Гілки не втни для забави,

Оберігай все довкола:

Шлях і стежиночку в гаї –

Все те окрасою буде

Нашого рідного краю!

     А зараз до вашої уваги пропоную відео про лікарські рослини з якими ми часто зустрічаємося по житті, але не здогадуємося, що вони мають цілющі лікувальні властивості.

    
https://youtu.be/ADK0FfWODTc