Захист здоров’я та забезпечення прав людей 

жити у середовищі, не забрудненому тютюновим димом


«Тютюн завдає шкоди тілу, 

руйнує розум, отуплює цілі нації.» 


(О. де Бальзак).


     Кожна людина має свободу вибору. Кожен сам вирішує: курити чи не курити, зміцнювати своє здоров’я фізичними вправами чи рости хирлявим слабаком. Проте, правильний вибір може зробити тільки той, хто вже здатний відповідати за свою поведінку, за своє здоров’я та за своє майбутнє.

     

Сторінки історії


     Тож пропоную нам зараз повернутися у далеке минуле і дізнатися як до нас потрапив тютюн.  

     Все почалося в ХVст., коли Колумб висадився за океаном в далекій та невідомій країні. Там його здивовані матроси побачили схожих на фокусників  людей, які згортали з сухого листя трубки, брали їх в рот і підпалювали… Тубільці втягували дим і випускали його назовні… Нещасні нерідко при цьому втрачали свідомість, входили в транс і навіть корчились як від сильного болю, але, за їх словами, вже не могли жити без цього «табако»…

     Всі ми знаємо, що поганий приклад може бути «заразним». Тютюн потрапив спочатку на корабель Колумба, а потім з легкої руки його матросів – у Європу, де почав поширюватися по будинках і салонах шукачів гострих відчуттів. Втім, швидкому поширенню табакопаління почало сприяти не стільки людська цікавість, стільки жадання наживи і агресивна реклама.

     В кінці XVIст., англійці, сподіваючись на крупні барищі, завезли тютюн в ”далеку Росію”, але на перших парах вони зазнали фіаско. Через необережність курців в Москві та інших містах  Росії.

     Цар Михайло Федорович, побачивши , що справа прийняла настільки неприємний поворот, заборонив тютюн і навіть ввів різні покарання для тих, хто, незважаючи на заборону, продовжує балуватися небезпечним зіллям. Купців почали засилати до Сибіру, найзухвалішим з них виривали ніздрі, як небезпечним злочинцям… І народ був у цьому солідарним з урядом.

     Втім, до середини XVIIст. не лише купці, але й багато державних чиновників зрозуміли, що завдяки торгівлі тютюном можна отримати немалі гроші. Переслідування курців почало сходити на нівець, і нарешті, зовсім припинилося. Почалося швидке поширення тютюну по всьому світу. Процес пішов, не зважаючи на пожежі, ні на заперечення церкви, ні навіть на явне погіршення здоров’я новоявлених залицяльників заморського зілля. Цар Петро І, наслідуючи приклад європейських королів, високим указом вирішив ввозити тютюн до Росії, оподатковуючи купців величезним митом…

     Ось так тютюн потрапив до Росії а звідтти Розповсюдився і на українських землях.

Я думаю, ви неодноразово чули про шкідливість тютюну куріння, але тютюновий дим шкідливий не тільки тому хто палить, але і тому, хто пасивно, не вільно, вдихає цей дим, стоячи поруч З курцем на зупинках громадського транспорту, на вокзалах, у парках, залах кафе та ресторанів тощо.


В чому полягає небезпека 

пасивного куріння дітей?


     Дані ВООЗ свідчать, що пасивне куріння дітей є причиною бронхіту, пневмонії, кашлю і хрипів, нападів астми, інфекцій середнього вуха, раптової смерті немовлят в колисці і, можливо, серцево-судинних і неврологічних ускладнень.

     Оскільки діти менші на зріст і дихають частіше, ніж дорослі, за такий же проміжок часу вони вдихають більше шкідливих речовин на кілограм маси тіла, ніж дорослі.

     У тютюновому димі наявні більше 4000 хімічних речовин, з яких, щонайменше, 250 відомі як шкідливі, а більше 50 – як канцерогени. Безпечного рівня впливу вторинного тютюнового диму не існує. Діти не мають вибору, вони з меншою ймовірністю здатні залишити заповнену димом кімнату, навіть якщо вони б цього хотіли: немовлята не можуть попросити про це, деякі діти можуть відчувати незручність з приводу такого прохання, а іншим не дозволяють піти, навіть якщо вони про це просять.

     

Джерела тютюнового диму для дітей


Для маленьких дітей головним джерелом тютюнового диму є батьки і інші члени сім’ї, які палять. Материнське куріння зазвичай є найбільшим джерелом тютюнового диму через кумуляцію його впливу впродовж вагітності і тісну близькість з матір’ю впродовж раннього періоду життя.

     Материнське куріння впродовж вагітності є головною причиною синдрому раптової смерті немовлят (“смерть у колисці”), що піддається усуненню, а також інших порушень здоров’я, зокрема низької ваги при народженні та порушеної функції легенів. Таку саму велику небезпеку несе за собою куріння батькам поруч із дитиною.

     Перегляньте, будь ласка, відео за посиланням:


https://youtu.be/548BzTxcN7o


Будьте здоровими!