Сім'я і здоров'я"

"Сім’я як чинник здоров’я"

Соціальне середовище – це суспільство, у якому живе людина. Усе своє життя ми проводимо в оточенні інших людей. Від того, як вони вміють поводитися, залежить самопочуття кожного. Держава, колектив і сім’я – це елементи соціального середовища. Щоб людина почувалася добре, її соціальне середовище має бути сприятливими. У державі повинні панувати мир і процвітання. У колективі – поважні, довірливі взаємини. У сім’ї щастя, добробут і любов.

Сьогодні ми розглянемо соціальний компонент здоров’я і почнемо з найдорожчого для кожного з вас – родини. Зазвичай дитина народжується в сім’ї.

- Як ви гадаєте, чи залежить здоров’я дитини від оточення людей, у якому вона житиме після народження.

Звичайно, залежить. У сім’ї діти забезпечені харчуванням, одягом, взуттям, житлом, батьківською любов’ю і турботою. Якщо дитина захворіє, батьки зроблять все можливе для її найскорішого одужання. Мама й тато водять дітей до поліклініки, викликають лікаря додому, купують ліки, забезпечують догляд за хворим. Для зміцнення фізичного здоров’я батьки радять своїм дітям робити ранкову гімнастику, займатися фізкультурою, відвідувати спортивні секції. Для гармонічного духовного розвитку особистості пропонують навчатися в музичній або художній школі, ходити в кіно, театри, цирк, зоопарк, музеї, виставки тощо.

Тобто забезпечують соціальні умови здоров’я. Тому і сама сім’я вважається однією з найголовніших соціальних установ. Яких би чудових друзів ви на мали, ваша сім’я – це ті люди, з якими ви почуваєтеся найкраще. Діти зростають серед рідних людей в атмосфері добра і любові. Саме тому вони впевнені, що кожний член родини піклується один про одного, докладає максимум зусиль для збереження і зміцнення здоров’я всіх.

Сім’я для суспільства – як цеглинки для будинку. Чим вони міцніші, тим міцніший і будинок. Буде більше цеглинок – сімей, буде більший будинок – суспільство. Але якщо навіть кілька цеглинок зруйнуються, постраждають усі. Тож треба берегти свої сім’ї і дорослим і дітям.

Українці ніколи не уявляли повноцінного життя без родини. Тисячоліттями діяло неписане правило: піклуйтесь про дітей. За часів лихоліття батьки робили все, аби зберегти життя і здоров’я потомства. Коли траплялися трагічні ситуації, наприклад вмирала мати чи батько, то останнім проханням до подружки було: «Бережи дітей».

У сім’ї відбувається формування, становлення і розвиток людини. Саме сім’я залишилася тим осередком, який формує внутрішній світ особистості, формує характер людини, розвиває її здібності й таланти. Сім’я – це об’єднання, яке ґрунтується на шлюбі або кровній спорідненості людей, зв’язаних духовно спільністю побуту та взаємною моральною відповідальністю.

- Що на вашу думку, сприяє збереженню і зміцненню здоров’я в сім’ї?

Формуванню доброго здоров’я сприяють доброзичливі й турботливі стосунки між членами сім’ї. На жаль, у деяких домівках оселяються непослух, брехня, заздрість, суперництво. Дехто з дітей вважає себе дорослішим, ніж він є. Іноді діти кажуть батькам неправду. Та рано чи пізно все таємне стає явним. Батькам буває дуже прикро, коли вони дізнаються про обман буває дуже прикро, коли вони дізнаються про обман дітей. Якщо спокійно пояснити свою поведінку і вчинки, можна уникнути багатьох непорозумінь, зберегти психічне здоров’я і собі, і рідним. Батькам слід вибачити, якщо діти припустилися помилки, підказати, як краще діяти в тій чи іншій складній ситуації. Кожна людина має право на помилку. Головне, щоб вона вчасно усвідомила її. Коли ви обурені, гніваєтесь, сваритесь, страждає нервова система, підвищується артеріальний тиск, болить серце, голова. Якщо ви уникаєте конфліктів, то не лише здобудете любов рідних, а й збережете усім здоров’я.

Міцності сім’ї сприяють мудрість, розум, знання, терпіння, доброзичливість батьків і дітей.

У вашій домівці повинні бути щирі й приязні стосунки, повага і любов до людей похилого віку, почуття милосердя і жалю до хворих. Якщо комусь із рідних раптом стало погано, потрібно негайно їм допомогти.

Дитина – частина сімейного ланцюга. Вона має далеких пращурів і буде, у свою чергу, мати потомство: дітей, онуків, правнуків. Доцільно знати, якими хворобами найчастіше хворіли ваші предки. Адже схильність до окремих захворювань може успадковуватися. Молоді люди, утворюючи сім’ї, повинні знати, які родинні хвороби були з обох сторін. Це необхідно для застосування профілактичних заходів щодо попередження подібних захворювань у їхніх спільних дітей.

Не можна основним обов’язком батьків вважати забезпечення дітей тільки житлом, продуктами харчування, одягом. Слід пам’ятати і про духовне виховання дітей, не перекладаючи його повністю на педагогів. Правила етики спілкування батьки мають навчати своїх синів і дочок з малих років. Для підтримання здорових духовних стосунків у сім’ї важливо читати казки, історії, вірші, притчі, розповіді про героїв, біографії поетів, письменників, учених, слухати музику, співати, відвідувати театри, музеї, виставки.