«Великодня писанка»

 

«Писанка – це неповторне багатство…
                          Його треба берегти, як безцінний скарб

О.Довженко

 

    Весна – найпрекрасніша пора року. З її приходом оживає природа, повертаються  із далеких країв птахи, зодягаються в зелень, квітнуть дерева, гаї перегукуються голосним пташиним співом.

    Сьогоднішня наша виховна година присвячена самому великому святу християнства – Великодню. Настав час переглянути другу сторінку весняного календаря – квітень, адже саме в цьому місяці відзначається велике і шановане свято у християнській релігії – Великдень. Це свято пов'язане із воскресінням Ісуса Христа, тому й має назву Великдень, або Великий день.

По всіх усюдах пісня лине,
Усе пробуджує від сну.
І всі комашки, всі рослини
Вітають чарівну весну.
Весна іде, весна іде.
Весну вітаймо, діти.
Весна пісні нам принесе,
Вінки, чудові квіти.
Як сонечко по небоньку,
По кругові йдіте,
Заводьте всі весняночку,
Весну вітаймо, діти.

Лине пісня до небес, -
Це радіють діти,
Ради нас Христос воскрес,
Як нам не радіти.
Зникне хай тривога,
Й ви, дорослі, не мовчіть -
Славте з ними Бога.
Про це чудо із чудес
Хай почують всюди.
З мертвих нам Христос воскрес.
Веселіться люди.

 

    За традицією в наших родинах святкують Різдво Христове, тобто народження Христа і Паску – його воскресіння. На новорічно – різдвяні свята ми колядуємо, щедруємо, хлопці посівають, їмо кутю.
Великдень! Сама назва вказує на те, що це незвичайний, а великий день. Величне свято, якеспоконвіку символізувало перемогу над силами темряви і зла, уособлювало примирення і прощення. Воно нагадує нам про любов і милосердя, страждання і біль, одвічні людські цінності. Воскресіння Ісуса Христа дає нам змогу перемогти духовну смерть і жити новим повнокровним життям. Воскресіння Господнє в усі часи давалолюдям наснагу вірити і любити, прощати. Щоб зупинити зло, нам треба перемінитися самим, бо саме з кожного з нас спитається: ”А що ти зробив?” У цей день кожному треба примиритися з ближнім, відкрити свою душу вогником добра та милосердя. Будьмо християнами - милосердними до всього живого. Христос Воскрес ! Радійте!

    Невід’ємна частина свята Великодня – писанка. У наших предків яйце було символом весняного відродження природи, зародження життя, продовження роду. Розмальоване яйцевважалось оберегом. Крашанки дарують на щастя рідним та друзям, бажаючи один одному здоров’я. З крашанок розпочинається великодній сніданок у кожній українській оселі.

 

Хто народ свій щиро любить,
Рідну землю хто кохає,
В того серце золотою писанкою сяє.
Хто любов свою покаже
Не словами, а ділами,
Того серденько найкраще –
Писанки над писанками.

 

    Назва «писанка» походить від слова «писати». А зараз до вашої уваги пропоную подивитися відео про те, як і чому на Великдень фарбують яйця.


https://youtu.be/MBNBGTIQ7XU


    І на завершення хочу побажати вам усім добра, любові та ще й на той рік  дочекатися світлого свята Пасхи в щасті й здоров’ї! 

Я вітаю, друзі, всіх

Зі святом Великоднім!

Щоб здійснились всі бажання


І мрії сьогодні.