Доброго дня, Діти!

Тема: Етична бесіда.

“Найстрашніше, цікаве і захоплююче заняття у власному житті - це бути собою"

Аня Скляр

         В першу чергу потрібно навчитися сприймати себе таким, який ти є. Ти - єдиний,унікальний,таких більше немає. Проблема не стільки в тому, щоб бути собою, скільки в тому, щоб стати собою. Ніхто не може перешкодити нам бути собою, якщо ми себе дійсно знайшли.

“Залишайся собою в світі,який постійно намагається зробити вас кимось іншим – велике досягнення”.

 Ральф Уолдо Емерсон

“Ми так звикли носити маски перед іншими, що в кінці кінців почали носити маски перед собою”.

 Франсуа́ VI де Ларошфуко́ 

Іди за власною зіркою”

Данте Аліг’єрі

“Якщо бути як всі, то навіщо тоді бути?”

ХаньСян-цзи

“Великі душі завжди зустрічають насильницьке протидія від посередніх умів. Посередній розум не здатний зрозуміти людину, яка відмовляється сліпо поклонятися забобонам, і замість цього мужньо і чесно висловлює свою думку.”

Альберт  Ейнштейн

“Я не зобов'язаний бути таким, яким мене хочуть бачити оточуючі, і не боюся бути таким, яким хотів би бачити себе сам”

Мохаммед Алі

Який із цих висловів вас сподобався найбільше? 

І чому?

Притча: "Бути самим собою"

Після того, як Господь створив землю, рослини, тварин і людей, він побачив, що «все було дуже добре»: всі жили в мирі та злагоді і любили один одного, і раділи такому прекрасному своєму існуванню.

Але одного разу на землі трапився неврожайний рік, який поставив під загрозу виживання всіх живих істот. Бог вирішив подивитися, що ж сталося - адже він давав рослинам все, що потрібно: і дощ, і вітер, і сонце. Він прийшов на землю і почав розпитувати рослини про причини неврожаю. Виявилося, що в їхні серця вкралося почуття незадоволеності. Вони стали плакати і скаржитися Господу, що вони, мовляв, не такі, якими мали б бути, і почали просити його наділити їх якостями, які були у їхніх сусідів, вважаючи, що тільки ті наділені вищими якостями, а їх самих Господь обділив. Їм хотілося і самим бути причетними до високої і благородної діяльності.

Виноград заздрив яблуні з такими красивими яблуками. Тополя заздрила ароматним трояндам, береза - смачному винограду. Роза заздрила тополі, квітучій легким білим пухом, а яблуня - березі з її модними сережками. І попросили вони змінити їх, зробити їх такими, якими їм хотілося б бути, і Господь виконав їхнє бажання.

Спочатку всі зміни, що сталися, дуже сподобалися незадоволеним рослинам, але це почуття з кожним днем ставало все менше і менше. На винограді стали рости гронами яблука, але, не встигнувши дозріти, вони падали, тому як його тонкі гілки не витримували їх ваги. На тополі стали рости троянди і колючки, але ніхто не хотів так високо лазити за трояндами, та й ще ранитися колючками. На березі виріс виноград, але коли хтось намагався вилізти на дерево і зірвати його, то гілки ламалися, що завдавало їй біль, і велика частина винограду, падаючи, розсипалася по землі. Роза стала цвісти тополиним пухом, який зовсім не пах, а троянди дуже любили приємні запахи, які раніше поширювали їх квіти. А також вони любили суспільство бджіл та інших комах, які раніше запилювали їх, збираючи пилок і розмовляючи з ними між справою. Але тепер вони прилітали не до них, а до тополі, на якій тепер росли троянди, а вони, бідолахи, нудьгували без спілкування зі старими друзями. Ну а яблуня, втративши яблука, була обвішана березовими сережками, за що її почали називати модницею, чванькуватою і ледаркою, бо всі звикли отримувати від неї смачні, ароматні яблука. Раніше яблуня була простим деревом і не кидалася в очі, але все ж її всі любили за її яблука, а тепер вона стала красивою, але втратила любов не тільки людей, але і тварин.

І ось через півроку зайшовши в сад, Господь запитав:

- Ну, як ваші справи? Чи задоволені ви своїми новими здібностями?

- Ні!!! - в один голос закричали рослини, зроби все так, як було раніше! Ми зрозуміли, що були не праві, адже ти дав кожному з нас те, що для нього підходить найкраще.

І повернув Господь все на свої місця. І зраділи цьому рослини, а також тварини і люди, адже їм було незручно щороку думати, де ж шукати ті чи інші квіти або фрукти. З тих пір рослини стали пишатися тим, яку роль їм призначив Господь, і кожен намагався виконати її якнайкраще, щоб всі: і тварини, і люди любили їх і дружили з ними. Вони зрозуміли, що головне - це не те, чого у них немає, а те, як вони використовує те, що вже мають.

Так рослини навчилися цінувати те, що у них є і не заздрити іншим. З тих пір вони завжди радіють тому, якими їх створив Господь. А коли вони забувають про викладений їм урок, вони сумують. І в той рік у них буває неврожай, завдяки якому вони згадують цю давню історію.

1.Чи важливо бути самим собою?  І чому?

 2.Як ви вважаєте, люди які ховаються за масками можуть багато чого досягти чи ні?

 Я думаю всі ви добре знаєте ДжоануРоулінг,  авторку книги «Гаррі Поттер». Але мало хто знає,що перед виходом роману "Гаррі Поттер і філософський камінь" письменниці відмовило 14 видавництв. Запевняли, що книга розрахована на дванадцятирічних хлопчиків, а вони ніколи не куплять її, якщо автором є жінка. Але не дивлячись на це Роулінг продовжувала пошук видавництв не звертаючи на думку інших,і як результат цього ми можемо  прочитати серію книг про хлопчика-чарівника.

 1.    Як би ви були на місці Роулінг чи продовжили ви пошук видавництва?

2.     Які на вашу думку риси характеру їй допомогли в цьому?

Прочитайте діалог :

-   Вчителю, ти говорив, що якщо я пізнаю себе, я стану мудрим, але як це зробити?

- Для початку забери у людей право вирішувати, хто ти.

- Як це, вчителю?

- Хтось тобі скаже, що ти поганий, ти повіриш йому і засмутишся. Інший тобі скаже, що ти хороший, ти зрадієш. Тебе хвалять чи сварять, тобі вірять чи зраджують. Поки у них є право вирішувати хто ти і який ти, тобі не знайти себе. Забери в них це право. І в мене теж.

Питання: Чи правильно на вашу думку сказав  вчитель?  І чому?

І як підсумок  пропоную виконати вправу, для цього вам потрібно взяти  ручку та листочок.

Вправа “Мої бажання”.

         Завдання: вироблення навичок структурування власних бажань.

         Пропоную написати приблизно за 7 хв. не менше 10-15 цілей які ви хочете на протязі року добитися. Зараз ми їх зачитувати не будемо,але  протягом року ви будете йти до своєї мети . І з часом  ми зробимо разом підсумок того, що вам здалося добитися,а що ні? І що на це вплинуло?


Хочу подякувати вам, Ви молодці, всі добре попрацювали . І пропоную разом скласти поради, що на вашу думку необхідно робити щоб бути самим собою? 

Бути самим собою - це адреналін в чистому вигляді. Багато людей абсолютно не будуть знати, чого від вас очікувати далі. Хто, скажіть мені, придумав правила слідувати певним курсом у вашому житті?

Почніть жити нестандартно, напружте всю свою уяву, щоб робити не так, як завжди.

Ви, нарешті, спробуєте справжній смак життя, повної неординарних подій. Бути самим собою - зовсім не складно, тому що цей процес настільки нескінченний і захоплюючий, щоб думати про складні речі. 


Будь собою, інші  ролі  зайняті. "

 Оскар Уайльд