Тема заняття. Прогноз погоди. Кліматичні ресурси.

 

Поняття клімату та погоди тісно взаємопов’язані. Багаторічні спостереження за зміною погодних умов визначають кліматичні особливості території. Однак якщо клімат певної території відносно сталий природний компонент, то погода відрізняється мінливістю та, на перший погляд, непередбачуваністю.

З давніх-давен люди помічали та запам’ятовували особливості, що допомагали визначити зміни погоди. Народна мудрість зберегла безліч прикмет, пов’язаних з їх прогнозуванням. Сьогодні мінливий характер погоди досліджують за допомогою різноманітних наукових засобів.

На сьогоднішньому уроці ви дізнаєтеся, як і з якою метою складають прогнози погоди, яку роль відіграють синоптичні карти у прогнозуванні погоди, які завдання розв’язує метеорологічна служба, як впливають погодно-кліматичні умови на здоров’я та господарську діяльність людини.

Також ви з’ясуєте, чи збігається прогнозування погоди за народними прикметами із тим, що оголошують в інтернет-джерелах та ЗМІ.

» Прогнóз погóди (англ. Weather forecasting, нім. Wettervorhersage) — складання науково-обґрунтованих передбачень про майбутнє стану погоди. Прогноз погоди синоптичним методом ділиться на прогноз синоптичного розташування і, на його основі, власне сам прогноз погоди, тобто, значень або ходу метереологічних елементів або втілення тих чи інших атмосферних процесів (випадання дощу, утворення туману, гроза тощо).

Прогноз погоди буває:

короткостроковий,

довгостроковий.

Прогнози погоди можуть укладатись як для загального користування, без певної специфіки, так і спеціалізовані, приміром, авіаційні тощо.

Прогноз синоптичного розташування робиться перед власне прогнозом погоди. Він містить інформацію про майбутній розподіл і характеристики повітряних мас, фронтів, атмосферних збурень тощо. Прогнози бувають синоптичні, чисельні, статистичні (фізико-статистичні) та інші.

Синоптична карта (грец. συνοπτικός, «доступний для огляду одночасно») — це географічна карта, на якій умовними знаками нанесені результати спостережень багатьох метеостанцій. Така карта дає наочне уявлення про стан погоди в цей час. При послідовному складанні карт з'ясовуються напрямки руху повітряних мас, розвиток циклонів, переміщення фронтів. Аналіз синоптичних карт дозволяє передбачати зміни погоди. Можна відстежити зміни стану атмосфери, зокрема переміщення й еволюцію атмосферних збурень, переміщення, трансформація і взаємодію повітряних мас і т. д. В останні десятиліття синоптична інформація збагатилася результатами аерологічних спостережень. В останні роки також використовується супутникова інформація про стан океанів і частин суші, де немає метеостанцій. Фотографування хмарних систем із супутників дозволяє виявити зародження тропічних циклонів над океанами.

Перегляньте тематичні відеоматеріали за посиланнями:

https://www.youtube.com/watch?v=A3Pqr8Ruq-k

 https://www.youtube.com/watch?v=OfTg_As7BZ4