«Талант свій не ховай, його цінуй та розвивай!»


     Дорогі діти, я дуже хочу, щоб сьогодні у всіх вас був гарний настрій, бажання проявити власну творчість, бажання розвиватися, сприймати нову інформацію. А для того, щоб всі ми отрицали заряд енергії на весь час нашої виховної години пропоную щиро посміхнутися і подарувати посмішку своім рідним і близьким людям.

     Сьогодні ми поговоримо про таланти, вияснимо чи кожна дитина творча, талановита, визначимо, що необхідно для розвитку власних здібностей, талантів та, звичайно, покажемо деякі з них.

     Перш за все, давайте з’ясуємо, що ж означає саме слово «талант».

- як ви думаєте, що таке талант?

     Талант – таке обдарування, яке дає змогу людині на високому рівні виконувати певну діяльність і отримувати значущі результати в ній. В народі кажуть, що талант - це Божий дар.

- А чи кожна людина володіє якимось талантом?

- Можливо, деякі люди його зовсім не мають? Як ви гадаєте?

     Насправді, діти, кожна людина наділена різноманітними талантами: хтось має гарний голос і співає, хтось пише чудову музику, а хтось її виконує; хтось, маючи хист до слова, розповідає про красу цього світу, а хтось, володіючи пензлем і фарбами, відтворює цю красу у своїх картинах. Хтось має талант лікаря, вчителя, архітектора. Хтось вміє смачно готувати, хтось робити чудові зачіски, а хтось, можливо, де б не опинився, вміє дарувати радість оточуючим. Разом, слугуючи своїм талантам, люди слугують один одному, допомагають робити цей світ кращим і добрішим.

     Але, нажаль, іноді буває так, що людина, хоч і нічим не обділена, та не хоче прислухатися до себе, до своїх здібностей, не плекає того дару який має, ніде не проявляє і не розвиває його. Про таких людей говорять, що вони свої таланти заривають в землю, тобто не цінують і не використовують.

- Давайте поміркуємо чому вони так роблять?

- Які риси характеру їх до цього спонукають?

     Так, це характерно людям байдужим, ледачим. Адже щоб бути в чомусь талановитим - необхідно обов’язково цінувати свій дар і працювати над його розвитком. І чим більше дарів має людина, тим більше зусиль вона має докласти, щоб виплекати їх, щоб мати з них користь як для себе так і для інших. Так ще й для інших. Адже було б досить дивно, якби композитор, створивши унікальну музичну річ, заховав її подалі від людей, а сам кожного вечора награвав би її тільки для власного задоволення. Або письменник писав лише для себе, чи художник, який малював би картини і нікому їх не показував. Тому, кожна людина повинна пам’ятати, що вона просто не має морального права ховати свої таланти, а, навпаки, повинна розвивати їх та дарувати іншим.

     Кожна людина, діти, має якісь уподобання, про щось мріє, до чогось прагне, хоче проявити себе в якійсь справі, яка їй дуже подобається. Це і є захоплення людини.


Талант — це здібності природні,

Обдарування, справжній хист.

Хоч ти не бачиш їх сьогодні,

Бо ще малий на вік і зріст,

Та є в тобі обдарування,

Вони у кожного з нас є.

Лише потрібне намагання

Знайти в своїй душі своє

     

     Якщо кожного дня розвивати свої здібності, докладати до цього велику працелюбність, то в вас зможе розквітнути талант.

     Чудові слова з біблії про таланти ми можемо чути в притчі «Притча про таланти». Прослухайте цю притчу за посиланням:


https://youtu.be/FHO6YIVe7S0


  • Які висновок ми можемо зробити прослухавши притчу?

     Той, хто отримав п`ять талантів, використав їх для справи і набув на них ще п`ять талантів. Так само вчинив і той, хто отримав два таланти, набувши на них ще два. Той же, хто отримав один, не побажав трудитися, пішов і закопав його в землю, і сховав срібло господаря свого.

     Тобто, якщо кожного дня розвивати свої здібності, докладати до цього велику працелюбність, то в вас зможе розквітнути талант.

     Так, що ж таке талант? На це запитання відповідають відомі й мудрі люди.

  1. Талант - це здатність робити те, чому нас ніхто не вчив. Альфред Конар
  2. Талант - це питання якості. Талант не в тому, щоб написати одну сторінку, а в тому, щоб написати їх триста. Жюль Ренар
  3. Для людини з талантом і любов'ю до праці не існує перешкод. Людвіг ван Бетховен
  4. Талант - це легко робити те, що важко для інших. Анрі Амієл
  5. В кожній людині є сонце. Тільки дайте йому світити. Сократ
  6. Талант - це дар робити те, чому неможливо ні навчити, ні навчитися. І. Кант
  7. Письменник талановитий, якщо він уміє показати нове звичним, а звичне - новим. С. Джонсон
  8. Талант - це віра в себе, в свою силу... М. Горький
  9. Талант - це здатність вірити в успіх. Не вірно, коли говорять, що я раптом відкрив в собі здібності. Я просто працював. Дж. Леннон
  10. «Головна ознака таланту – це коли людина знає, чого бажає». (В. Ключевський)
  11. «Не буває двох талантів: один для життя, другий для творчості. Одного достатньо і на те, і на інше». (А. Камю)


     Виникає запитання, коли ж вони з‘являються ці захоплення? Психологи стверджують, що напевне в дитинстві, коли дитина починає гратися і усвідомлювати, що їй подобається, а що ні.

     Свої захоплення діти часто стараються втілити в грі. Можна побачити, як вони граються у школу, лікарню, продавців, водіїв тощо. В народі кажуть: “У що ти граєшся, тим ти і будеш”. Тобто ваші захоплення, що з‘явилися в дитинстві, можуть стати справою всього життя, навіть, перерости у професію.

     Людина на землі не може просто існувати, бути пустоцвітом. А навпаки – вона повинна мріяти, робити так, щоб її бажання здійснювалися. Бо той, хто прагне до своєї мети, той її і досягає.

- як ви думаєте,  чи може хобі бути корисним ? 

     

     Звісно може, особливо, якщо це винаходи.

1. У 19 столітті жив незвичайний чоловік, якого звали Едисон. Він любив щось винаходити, щоб полегшити своє життя. Він вважався великим винахідником. Одного разу він змайстрував нову хвіртку, але вона важко відкривалася. Друзі спитали його, чому він – великий винахідник не полагодить її. Відповідь приголомшила усіх: « Моя хвіртка це і є великий винахід. Вона з'єднана з насосом у колодязі і кожен, хто через неї проходить і її відкриває накачує мені 20 літрів води.»


2. Американець британського походження Олександр Грехем Белл був логопедом і працював з дітьми, а у свій вільний час він придумав телефон. У старинному телефоні було дві трубки – в одну треба було говорити, а з другої слухати. Це сталося 10 березня 1876 року.


3. У 1928 році Олександр Флемінг, шотландський вчений, експериментував з бактерією. Одного ранку він помітив, що в пробірці, де знаходилася бактерія з’явилося щось зелене та м’яке. Олександр Флемінг вже збирався її викинути та раптом помітив, що ця зелена субстанція вбила бактерію. Це була пліснява Пеніціліум. Завдяки цьому винайшли перший у світі антибіотик першого ряду пеніцілін у 1943 році і врятували багато життів. У 1945 році Олександр Флемінг отримав Нобелівську премію.


4. У 1886 році аптекар з Атланти, штат Джорджія, США Джон Пембертон випадково винайшов напій Кока-кола. Він зробив коричневий сироп, перемішавши листя коки та горіхи коли. Він назвав напій кока- кола і продавав як ліки від усіх хвороб. Лише декілька людей купило ці ліки, тому Пембертон продав рецепт іншому аптекарю Асі Кандлеру, який додав у напій газировки і став міліонером. Зараз не додають ні листя коки ні горіхів коли у напій, але рецепт - таємниця. Лише декілька людей знає його, але смак кока-коли однаковий і в США і на Україні.


Отже, робимо висновок, що для того, Щоб у майбутньому виконувати улюблену роботу, здобути професію, що необхідно робити сьогодні?

- Вчитись і зрозуміти, що тобі найцікавіше.

- В дитинстві знайти в собі талант і здібності, та розвивати їх.

- Виробляти волю і характер.

- Братись за яку-небудь справу, пробувати себе в усьому, щоб зрозуміти, що тобі цікаво.

     Про захоплення ми можемо говорити ще і ще. Не знаю, чи є в світі людина, яка б нічим не цікавилась. Та не всі, хто захоплюється моделюванням, створюватимуть машини; не всі, хто захоплюється спортом, стануть спортсменами; не всі, кому подобається музика, стануть музикантами 

     Головне – мати якесь улюблене заняття, щось робити. Адже захоплення можуть стати не лише американські бойовики і нескінченні серіали, а й те, що може збагатити вас духовно.

     Я мрію, щоб кожен з вас знайшов собі захоплення до душі, і тоді минеться нудьга, ви жалітимете, що доба має лише 24 години. То ж захоплюйтесь, творіть!

Талант — це здатність те робити,

Чому тебе ніхто не вчив.

Талант, як сонце щиро світить,

Лише в собі б його відкрив.

Якщо відкриєш дар у себе,

Його відразу розвивай

Не жди, що прийде манна з неба,

від безділля не страждай,

А вчись, працюй, трудися в поті,

Щоб дар, талант свій зберегти.

І щогодини будь в роботі,

Щоб краще вміти і змогти!