Тема: Рада Європи – історія створення. 

Діти, цього дня, у 1949 році, була офіційно заснована Рада Європи.

Ідея створення цієї організації належить Вінстону Черчіллю, котрий 19 вересня 1946 року в університеті Цюриху виступив з промовою, в якій закликав до створення «сполучених держав Європи». 7-11 травня 1948 року, на Конгресі Європи у Гаазі, 750 учасників з 17 європейських країн та спостерігачів зі США та Канади розглянули питання європейської інтеграції.

Зрештою, 5 травня 1949 року, у Лондоні, десять держав - Бельгія, Велика Британія, Данія, Ірландія, Італія, Люксембург, Нідерланди, Норвегія та Швеція, підписали Лондонську Угоду, наразі відому як Статут Ради Європи.

Перше засідання Консультативної асамблеї Ради відкрилося 10 серпня 1949 року в Страсбурзі і тривало майже місяць. 100 парламентарів з дванадцяти європейських країн на 18 засіданнях обговорили питання відбудови повоєнної Європи, започаткували концепцію транснаціонального суду для захисту основних прав людини кожного європейського громадянина і зробили перші кроки до об'єднання в Європейський Союз.

Нині до Ради Європи входять 47 держав-членів. У роботі Організації також беруть участь країни зі статусом «спеціально запрошеного гостя у Парламентській асамблеї Ради Європи», «спостерігача в ПА РЄ» та «спостерігача в Комітеті міністрів Ради Європи». Основною умовою для вступу країн до цієї організації є визнання державою-кандидатом принципу верховенства права, її зобов’язання забезпечити права та основні свободи людини всім особам, які знаходяться під її юрисдикцією, та ефективно співпрацювати з іншими державами з метою досягнення цілей РЄ. Головними статутними органами Ради Європи є Комітет міністрів та Парламентська асамблея, яка налічує 318 парламентаріїв. Асамблея обирає Генерального секретаря, Уповноваженого з прав людини та суддів Європейського суду з прав людини, забезпечує демократичний форум для обговорення та спостереження за виборами, тощо. Штаб-квартира РЄ знаходиться у Страсбурзі.

Україна стала членом Ради Європи 9 листопада 1995 року. Це свідчило про визнання суверенності нашої держави, її демократичний вибір та залучення України до активного формування спільної європейської політики.

Цікавий та пізнавальний фільм про створення Ради Європи:

https://www.youtube.com/watch?v=OVwKq3TLeNs