Виховна робота 14.05


Як мирно жити з батьками

Всім відомо, що кожна людина унікальна, неповторна. Люди відрізняються один від одного не тільки зовнішністю і характером, але і смаками, поглядами, думками. У членів сім'ї можуть бути протилежні точки зору на різні питання. Але не завжди це призводить до конфліктів. Як же вдається деяким щасливим родинам уникати сварок? Відповідь дуже проста: вони вміють володіти собою, вміють знаходити компроміси. На дошці записані три незакінчені пропозиції. Запропонуйте свої варіанти закінчень.

Уміння володіти собою - це...

- контролювати свою поведінку;

- стримувати свої емоції, не дозволяти собі кричати, нецензурно виражатися;

- тримати себе в руках;

- не дозволяти собі грубості, хамства;

- не тільки з чужими людьми, але і в родині бути врівноваженим, коректним.


Щоб навчитися володіти собою, потрібно...

- працювати над собою, займатися самовихованням, треба поставити себе на місце іншого;

- читати книги з психології;

- не втрачати своєї гідності;

- навчитися поважати інших людей;

- навчитися бачити свої недоліки;

- бути суворим до себе і поблажливим до інших. Щоб знайти компроміс, потрібно...

- знайти таке рішення, яке влаштує всіх;

- увійти в становище іншої людини;

- бачити правоту іншої людини;

- відмовитися від свого егоїзму;

- не вважати себе вище за інших;

- поважати чужу думку.


Отже, вміння володіти собою, контролювати свої емоції і поведінку стане в нагоді не тільки в сім'ї, а в школі, на роботі - скрізь, де доводиться спілкуватися з людьми.

Щоб навчитися володіти собою, потрібно займатися самовихованням, вміти поставити себе на місце іншої людини.

Кажучи про конфлікти, не можна забувати про те, що всі наші вчинки впливають не тільки на нас самих, але і на оточуючих. Добро, яке ми робимо людям, повертається до нас, роблячи нас щасливішими, так само як і зло, яке ми завдаємо іншим, повертається до нас. Можна сказати, що в людських відносинах діє закон бумеранга.
Але до людини може повернутися бумерангом і добро - все залежить від змісту послання. Я впевнена, що всім вам доводилося стикатися з дією бумеранга. Зараз ви будете працювати в групах (по 4 людини - дві сусідні парти в одному ряду). Завдання для груп: згадайте, як поверталися до вас ваші хороші і погані вчинки, і складіть невелику мініатюру «Закон бумеранга».


Причини конфліктів з батьками багато підлітки пояснюють «різними поглядами на життя». Насправді причина більшості конфліктів - в незрілості підлітків, їх неготовність до життя. З віком ставлення до батьків, як правило, змінюється. На цей рахунок є дотепне висловлювання Марка Твена: «Коли мені було 14 років, мій батько був такий дурний, що я його ледве переносив. Але коли мені виповнився 21 рік, я був здивований, наскільки старий чоловік за минулі 7 років порозумнішав». Мені здається, що і ви коли-небудь погодьтеся з відомим письменником.

На головну Обрати клас

© 2017, School №5.
Template created by School №5

Авторизація