Культурна спадщина народу


Добрий день, мої рідненькі

Посміхнися всім гарненько

Настрій на урок візьми

Й працювати розпочни.

Що ти хочеш побажати однокласникам на уроці?

Хай сьогодні нам щастить,

Хай нам завтра пощастить,

Хай завжди усім щастить.


Починаємо урок «Я у світі». Чого ти очікуєш від уроку? 

- Я сподіваюсь, що ми дізнаємось багато нового, зуміємо разом створити комфортні умови для навчання, отримаємо задоволення від спілкування.


Гра « Від А до Я »

Прочитай подані слова усі перші літери кожного слова склади і отримай зашифроване слово.

У - уважні

К - кмітливі

Р - розумні

А - активні

Ї - інтелектуальні

Н - надійні

А – акуратні

 Так, це слово УКРАЇНА. І сьогодні ми будемо говорити про культурну спадщину нашого народу, нашої країни—України.

       Культура – духовні і матеріальні надбання, створені народом протягом всієї історії.

Спадщина – майно і цінності, які після закінчення життя людини переходять у власність когось іншого.

       Культурна спадщина – це духовні і матеріальні надбання, що передавались з покоління в покоління українським народом.

- Що ви пригадуєте, уявляєте, коли чуєте слово культура?

МУЗИКА КАРТИНИ КНИЖКИ

АРХІТЕКТУРА ПАМ’ЯТНИКИ ВИНАХОДИ

КУЛЬТУРНА СПАДЩИНА НАРОДУ

ТЕАТРИ КІНО МУЗЕЇ БІБЛІОТЕКИ

НАРОДНІ ЗВИЧАЇ ОБРЯДИ ТРАДИЦІЇ

       Український народ, а значить і ми з вами, володіє надзвичайно багатою культурною спадщиною.

1. Національний історико-архітетурний заповідник «Кам’янець»

Кам’янець-Подільський – це старовинне місто-фортеця , відоме в усьому світі. Знаходиться воно на берегах річки Смотрич. У сучасному місті створено Національний історико-архітектурний заповідник «Кам’янець». Він зберігає в архітектурній спадщині і назвах пам’ять про присутність у старому місті вірменів, поляків, русинів, турків і татар.

2. Києво-Печерська Лавра

Києво-Печерська Свято-Успенська Лавра стоїть на високих пагорбах правого берега Дніпра у місті Києві. Це цілий комплекс церков і монастирів 

На території Лаври діють музей українського народного декоративного мистецтва, музей книги та книго друкарства, музей театрального, музичного та кіномистецтва, музей історичних коштовностей, а також сувенірні магазини і виставкові зали.

3. Національний парк «Софіївка»

Одне з найгарніших місць нашої країни – парк «Софіївка» - розташоване в місті Умань Черкаської області, на берегах річки Кам’янки. Парк є пам’яткою світового садово-паркового мистецтва кінця 18 – першої половини 19 століття. Відвідувачів вражають дивовижні пейзажі, екзотичні рослини, античні скульптури, штучні водоспади і фонтани.

4. Національний заповідник «Софія Київська»

Софійський Собор – одна з небагатьох споруд, що збереглася з часів Київської Русі. Розташований він у місті Києві. Нині Собор є національним музеєм. Збережені у церкві Софії є мозаїки 11 ст. – найбільші у світі. Шедевр мистецтва мозаїки – зображення Святої Діви Марії, руки якої підняті у молитві.

5. Національний заповідник Херсонес Таврійський.

Херсонес Таврійський – таку назву носило місто, засноване давньогрецькими колоністами більше ніж 2,5 тисячі років тому на південному-заході Криму. Нині його руїни є однією з визначних пам’яток Севастополя. В кінці 14 ст. навала кочових племен знищила місто, а його руїни поховала земля. І лише в 19 ст. розпочалися розкопки. Археологи звільнили з вікових нашарувань землі будинки та вулиці, площі та храми стародавнього міста.

6. Державний заповідник – острів Хортиця

Найбільший острів на Дніпрі – Хортиця – розташований у межах міста Запоріжжя. Хортиця прославилась на всю Україну завдяки запорозьким козакам, що колись тут мешкали. Звідси вони здійснювали походи на турецькі фортеці та охороняли кордони нашої країни.

7. Державний історико-архітектурний заповідник «Хотинська фортеця»

Хотинська фортеця – одна з найкраще збережених фортець Європи 16 століття. Вона розташована в місті Хотин Чернівецької області і стоїть на березі річки Дністер. Найвідомішою подією, яка прославила фортецю у віках, стала Хотинська битва, під час якої козацькі і польські війська, які об’єдналися разом, зупинили багатотисячну армію турецького султана Османа ІІ. Сьогодні на території Хотинської фортеці створено Державний історико-архітектурний заповідник. Тут полюбляють проводити козацькі свята та знімати фільми.


  • То які із семи чудес України ти запам’ятав? 

-  Страшні війни, лихоліття понищили в Україні дуже багато чудових пам’яток. Також їх нищить людство, його недбале ставлення до історії свого народу. Закон України карає тих, хто знищує, руйнує або псує пам’ятки культури. Давайте прочитаємо, що записано у Конституції України про охорону культури.

  • Треба не тільки шанувати те, що збереглося, а й прагнути відродити втрачене – чи  то величний собор, чи стародавню маленьку церкву.


Прочитайте у підручнику розділ: «Культурна спадщина народу»


 - поясни прислів’я:

Людина без Батьківщини, як соловей без пісні;

Без Батьківщини немає людини;

Рідна земля – мов колиска золота;

У ріднім краю навіть дим солодкий;

Грудка рідної землі дорожча за золото.


Дай Відповіді на запитання.

- Що таке культура?

- Що таке спадщина?

- Які архітектурні пам’ятки України ви знаєте?

- як ти думаєте, чому із сивої давнини до наших днів збереглися всі ці пам’ятки, про які ми говорили і ми можемо захоплюватися їх красою?

- Чому ми і зараз можемо читати чудові народні казки, легенди, слухати українські народні пісні, хоч вони були створені багато років назад? (Відповіді дітей)

- Все це зробили для нас люди, які дуже люблять свою рідну Україну, і цінують її культуру.

- Ми з вами теж повинні дбати про те, щоб культурна спадщина нашого народу збереглася і була передана наступним поколінням.


Ось і підійшов до завершення наш урок. 

Що ти дізнався нового,

Що запам’ятали з нього.


- На цьому наш урок закінчено.