ТИ І СВІТ ЛЮДЕЙ


За своє життя людина вступає у взаємозв’язки з різними людьми. Це можуть бути дуже близькі і далекі родичі, найкращі друзі і хороші приятелі, випадкові перехожі й просто незнайомі люди.


Чим більше людина спілкується, тим ширше коло її знайомих. Щоб налагодити стосунки з іншою людиною, не обов’язково перебувати з нею в одній кімнаті. За допомогою телефонів, комп’ютерних мереж, листів, радіо, газет і телебачення ми контактуємо з усіма людьми планети.


Спілкування зі світом у людини розпочинається з її сім’ї — мами, тата, братиків, сестричок, бабусь, дідусів та інших родичів, а також сусідів, знайомих.


Наступне коло спілкування — друзі, однокласники. З ними весело гратися, цікаво разом учитися, допомагати одне одному.


Ще є важливе коло людей, до якого належить кожен із нас, — народ. Це люди, які живуть в одній країні, вважають її культуру своєю.


Нарешті, найбільшою спільнотою для кожної людини є людство — усі люди планети Земля.


Для тебе, як і для всіх жителів Землі, важливо, щоб на планеті були чисті повітря і вода, щоб люди не гинули від голоду, хвороб, війн.


Визнач, що за чим, від меншого до більшого:


однокласники;

громадяни країни;

учні школи;

сім'я;

жителі Землі;

мешканці міста (села).


Чи виникає у вас бажання поспілкуватися  з вашими ровесниками, які живуть в інших містах чи селах або навіть країнах. Чим ці діти вам цікаві? З ким би ви хотіли листуватися? 


Продовжте речення: 

«Ми, люди Землі, хочемо жити в мирі та злагоді, мати житло, їжу...»


ВИХОВАНИЙ ХЛОПЧИК


     Дмитрии поїхав зі своїми батьками за кордон відпочивати. Тут він уперше зміг використати свої знання з англійської мови. У готелі було багато відпочивальників із різних країн: і болгари, і французи, і англійці. їхні діти весело проводили час разом, їх ніколи не цікавило, хто звідки приїхав відпочивати. Дмитрик теж розважався з ними, тим більше що його знання англійської були нічим не гірші за знання інших дітей.

     одного дня вихователька, яка гралася з дітьми, звернулася до Дмитрика:

— Судячи з того, як ти гарно поводишся, ти, мабуть, із Голландії. Голландці такі стримані та ввічливі...

     Дмитрик дуже хотів, щоб його вважали стриманим і ввічливим...


Як ти гадаєш, що було далі? Як продовжилася історія. А як би ти вчинив на місці Дмитрика? Чому? 


Які риси характеру притаманні українцям? (працьовитість, співучість, щедрість, гостинність, доброзичливість, привітність.)

Що треба зробити, щоб іноземці дізналися про них? 


СВІТ РІЗНОМАНІТНИЙ


     Кожен народ створює свою особливу культуру. У піснях, легендах, казках, прислів’ях міститься мудрість народу, яка накопичувалася століттями.

     Краса народних костюмів у різних куточках нашої планети и сьогодні вражає найвибагливіших модників. Неповторний смак народних страв робить їх відомими у всьому світі.

     Людина завжди прагне знати більше про навколишній світ і людство, тобто тих, хто живе на нашій Землі.

     Інколи люди без будь-якої підстави надають великого значення кольору шкіри. Ти знаєш, що на Землі живе понад 7 мільярдів людей, причому в одних жовта шкіра різних відтінків — від темного до світлого, у других — чорна, у третіх — біла.

     Але колір шкіри не має ніякого стосунку до того, добра людина чи зла, розумна чи не дуже, здорова чи хвора.

     То чому б усім людям не жити в мирі, разом дбати про Землю — свій спільний дім, дружити, збагачуватись одне від одного знаннями, традиціями, культурними цінностями?

     Подобається людина чи не подобається, дружимо з нею чи ні — залежить від багатьох причин, але не від того, де вона живе, яка в неї зовнішність, до якого храму вона ходить.

     Від чого залежить ставлення людей одне до одного?

З яких країн походять автори твоїх улюблених казок, прозових і поетичних творів? 3. Як ти гадаєш, які українські страви відомі в усьому світі?


СВІТОВЕ ГОСПОДАРСТВО


     Якось увечері сім’я Софійки зібралася на кухні. Поки мама заварювала чай, Софійка розглядала маленьку коробочку з-під нього.

— Зроблено в Індії, — прочитала вона. — Упаковано в Англії. Як це? Цей чай справді з Індії?

— Авжеж, — сказав тато. — Зараз люди користуються багато чим, що ввозять у країну з інших держав. Тому в нашому домашньому господарстві можна знайти чай з Індії, каву з Бразилії, телевізор з Японії, куртки з Фінляндії. Таке величезне світове господарство, і кожна країна має в ньому своє місце.


Обговоріть з батьками, що та з яких країн ви маєте у своєму домашньому вжитку.


ДОМАШНЄ ЗАВДАННЯ

Поміркуйте, з твоїм ровесником, жителем якої країни, ти би хотів поспілкуватися. Чому?

Склади лист до ровесник-іноземця З розповіддю про свій народ, свою країну. Опиши все так, щоб він зацікавився твоєю Батьківщиною і захотів приїхати в гості.